Skip to main content

BLOG - Jesper Gad Christensen: Er et sygehus, der er akkrediteret med bemærkninger, et dårligt sygehus?

4. apr. 2014
3 min.

Formanden for DDKMs akkrediteringsnævn, overlæge Jesper Poulsen, blev interviewet i efteråret 2011 til en publikation udgivet af IKAS. På det tidspunkt var en stor del af de danske sygehuse blevet akkrediteret efter 1. version af akkrediteringsstandarder for sygehuse, mens andre sygehuse stadig arbejdede på højtryk for at få modellen implementeret.

Der vil komme flere bemærkninger på akkrediteringscertifikaterne. Ikke fordi kvaliteten er dårligere – men fordi målet med DDKM ikke er pletfri akkrediteringer, men målrettet, ambitiøs og kontinuerlig kvalitetsudvikling.

Jesper Poulsen blev i den forbindelse spurgt, om akkrediteringsnævnet ville hæve barren, når sygehuse og apoteker skulle vurderes for anden gang. Det korte og lakoniske svar var: Jeps!

Der er nu gået tre år, og en lang række apoteker og et par håndfulde sygehuse har haft survey og er blevet vurderet af akkrediteringsnævnet for anden gang.

Og man kan godt sige, at barren er hævet i 2. version, forstået på den måde, at færre institutioner har kunnet nøjes med at blive behandlet én gang i akkrediteringsnævnet. Der er givet flere bemærkninger, og der har været flere opfølgningssager, hvor et sygehus eller et apotek har skullet rette op på nogle mangler efter survey og efterfølgende indsende dokumentation for dette eller have endnu et besøg.

IKAS ser dette som en naturlig udvikling. DDKM er et lærende system, som sigter mod løbende kvalitetsudvikling. Det betyder, at vi skal blive bedre og bedre – og det vil naturligvis også betyde, at vi stiller stadigt højere krav, når vi kommer på besøg. Vi svigter opgaven, hvis vi stiller os tilfreds med et kvalitetsniveau, der er status quo.

I 1. version af DDKM var der stort fokus på, om institutionen levede op til trin 1 og 2. Det vil sige på, om der var styr på procedurer og instrukser og på, om man disse nu også var implementeret i praksis.

2. version stiller højere krav. Her lægges der vægt på, om man i praksis arbejder med trin 3 og 4, som stiller krav til overvågningen og – ikke mindst – til at man tager konsekvenserne af de ting, man finder i sin overvågning og handler ud fra dem. Altså at man foretager kvalitetsforbedringer.

Faktaboks

Fakta

De øgede krav betyder med stor sandsynlighed, at der vil komme flere bemærkninger på akkrediteringscertifikaterne. Ikke fordi kvaliteten er dårligere – men fordi målet med DDKM ikke er pletfri akkrediteringer, men målrettet, ambitiøs og kontinuerlig kvalitetsudvikling.

En institution, der er akkrediteret med bemærkninger, er fuldt ud akkrediteret. Bemærkninger på certifikatet gør ikke et sygehus dårligere. Og vores vision er, at vi fremadrettet kan samarbejde om, at målet ikke er pletfri rapporter og akkrediteringscertifikater uden bemærkninger. Målet skal være, at vi hele tiden udfordrer hinanden på at identificere og udbedre de områder, hvor vi kan forbedre patientsikkerhed, effektivitet, rettidighed, lighed og alle de andre aspekter af kvaliteten i sundhedsvæsenet.