?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Debat / 9. jan 2017

Da pisken vandt over guleroden

De 6

Regionernes udmelding om fastfrysning af antallet af speciallæger på universitetshospitalerne og kravet om fem års anciennitet, før man kan blive overlæge, er absurd. Det er ikke sådan, man skaber attraktive arbejdspladser.

Dato
9. Jan 2017
Forfattere
Søren Lunde Afdelingslæge, ph.d.-studerende Gynækologisk Obstetrisk Afdeling Aalborg Universitetshospital E-mail: s.lunde@dadlnet.dk
💬 1

I mange af Danmarks 98 kommuner har man et problem: Alt for få interesserer sig for kommunalpolitik – og endnu færre melder sit kandidatur ved kommunal- og regionalvalgene.

Det omvendte gør sig imidlertid gældende ved folketingsvalgene, hvor partierne kan vælge og vrage mellem mange egnede kandidater. Det er en uheldig skævvredet situation, som heldigvis nemt kan løses med simple greb. Jeg foreslår derfor følgende model: Som ung politiker skal man først sidde i et byråd i fem år, førend man må stille op til et folketingsvalg. Dertil kommer det, at man ikke må sidde i et byråd i én af de større byer, men kun i én af de 95 mindre provinskommuner. På den måde tvinger vi de unge politikerspirer til at interessere sig for kommunalpolitik og løser samtidigt problemet med affolkning af Udkantsdanmark. Det er så simpel en idé, at man næsten ikke kan forstå, hvorfor ingen er kommet på den før.

- Måske fordi, at tvang og rigoristiske regler aldrig har kunnet løse den slags problemer?

- Måske fordi, at det ville være så stort et indgreb i de unge menneskers liv, at de ville miste al interesse for politik?

- Måske fordi, at det på ingen måde hører hjemme i et frit, demokratisk land, men er et levn fra en totalitær, østeuropæisk tankegang?

  • Selv inden for egne rækker har en stribe af sundhedsdirektører og sygehusdirektører med hovedrysten kommenteret på regionsformændenes udmeldinger.

Ja, eksemplet virker nærmest tragikomisk, når man bytter ’unge læger’ ud med ’unge politikere’, men ikke desto mindre var vi lige før jul vidne til en tilsvarende absurd udmelding fra de fem formænd for Regionerne: Et loft over antallet af speciallæger på de store universitetshospitaler og et krav om fem års anciennitet som afdelingslæge, førend overlægetitlen kan erhverves. Udmeldingen vidner om en antikveret, diktatorisk holdning til læger og er blotlagt for forståelse for, hvad der skaber attraktive arbejdspladser og fremdrift i det danske sundhedsvæsen!

Selv inden for egne rækker har en stribe af sundhedsdirektører og sygehusdirektører med hovedrysten kommenteret på regionsformændenes udmeldinger. Dertil kommer, at vi i YL og FAS – og ikke mindst sammen med Danske Regioner – var midt i et stort anlagt projekt om speciallægernes fremtidige stilingsstrukur. Et projekt, der nu er kuldsejlet, idet man ikke kan tolke udmeldingen anderledes end et udtryk for en komplet mangel på respekt for den enkelte unge speciallæge.

Attraktive arbejdsplader skabes ved god ledelse, godt arbejdsmiljø og gode rammer for forskning og uddannelse. Det gælder både på store universitetshospitaler og på selv de mindste regionshospitaler. Kun ved reelt at skabe attraktive arbejdspladser uden for universitetshospitalsmiljøerne kan man tiltrække unge speciallæger.

Blad nummer: 

💬 1 Kommentarer

Right side

Nr. 2/2017

EmediateAd

EmediateAd

Senest kommenteret

Den ottende lægerolle
💬
2
Claus Rasmussen 23. jan 2017 14:53
Jeg, Daniel Blake
💬
3
Niels Ole Knoblauch 23. jan 2017 09:40
BLOG - Jan Lindebjerg: Kvakademisk forskning nej tak!
💬
3
Lars Michael Rolf Jensen 22. jan 2017 14:35
Høje-Taastrup også truet af lægemangel
💬
1
Egon Rosendal 20. jan 2017 19:30

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

Dagens navn

Rasmus Søndergaard Aagaard: læge, Fælles Akutafdeling, Aarhus Universitetshospital(Akut)