Skip to main content

Danske grise i verdensklasse, 2

♠ Børnelæge, Jens Kruse, Rønne. E-mail: familien.kruse@pc.dk

14. jun. 2010
3 min.

I debat med professor, overlæge, dr.med. Hans Jørn Kolmos [1-3] om antibiotika til danske svin mener dyrlæge, seniorprojektleder, ph.d. Margit Andreasen, Videncenter for Svineproduktion og medforfatter til [2] - i modsætning til Hans Jørn Kolmos - ikke, at der er hverken faktuelle, moralske eller etiske problemer forbundet med den nuværende praksis mht. baggrund, regler og omfang af antibiotikakredsløbet i forbindelse med indgift af antibiotika til danske svin: »At kalde dansk svineproduktion for et sundhedsproblem er derfor ikke korrekt, ligesom fødevaresikkerheden heller ikke er i fare pga. meticillinresistente stafylokokker. Danske grise er i verdensklasse« [2] og videre: »Selvfølgelig behandler vi vore syge dyr med medicin. Alt andet ville være uansvarligt og i strid med reglerne for god dyrevelfærd« [2].

En god bekendt - dyrlægestuderende - har fortalt, at nogle slagtesøer behandles med psykofarmaka f.eks. antidepressiva. Så måske ville Margit Andreasen og medarbejdere omtale baggrund, regler og omfang vedrørende psykofarmaka til danske svin - og gerne også opstille et økologisk regnskab for forbruget.

> Svar:

Seniorprojektleder, dyrlæge, ph.d. Margit Andreasen, Videncenter for Svineproduktion. Seniorprojektleder, dyrlæge, ph.d. Elisabeth Okholm Nielsen, Videncenter for Svineproduktion. Chefkonsulent Jan Dahl, Fødevaresikkerhed & Veterinære forhold. Chefforsker, dyrlæge, ph.d. Lis Alban, Fødevaresikkerhed & Veterinære forhold. E-mail: AAR@lf.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Alle forfattere er ansat under Landbrug og Fødevarer.

Det er da kun godt, at Jens Kruse får bragt nogle af de skrøner frem, der tilsyneladende florerer rundt omkring. På den måde kan de blive afkræftet, så alle kan få et mere nuanceret billede af dansk svineproduktion:

Der forhandles i Danmark ingen psykofarmaka til brug hos svin. VetStat er en database på DTU Veterinærinstituttet, hvor man registrerer al brug af receptpligtige lægemidler til dyr. De bekræfter, at der ikke foretages behandlinger af danske grise med psykofarmaka.

Vi kan derfor kun anbefale dig at viderebringe denne viden til din kilde, så der kan blive rettet op på misforståelsen.

Samtidig vil vi gerne oplyse om, at dansk landbrug i en årrække har arbejdet målrettet med antibiotikaforbrug og reducering af antibiotikaresistens. Som eksempler på denne strategi kan nævnes:

  • Forbud mod brugen af vækstfremmer til produktionsdyr

  • Indførelse af sundhedsrådgivningsaftaler

  • Restriktivt brug af flourokinoloner (forbruget er nu nede på 0 kg)

  • Etablering af DANMAP og VetStat

  • Supervision af dyrlæger

  • Udarbejdelse af behandlingsvejledninger for produktionsdyr.

Vi har konstant fokus på, at antibiotikaforbruget holdes så lavt som muligt, for at forebygge udviklingen af resistens. Vi har et godt samarbejde med myndighederne, hvor vi er enige om målet - nemlig at knække kurven for antibiotikaforbruget samt at fastholde det lave forbrug af antibiotika, der er kritisk vigtige for mennesker, såsom fluorokinoloner og cefalosporiner.

LITTETRATUR

Referencer

  1. Kolmos HJ. Svin og antibiotika - en farlig cocktail. Ugeskr Læger 2010;172:1072-3.
  2. Andreasen M, Okholm E, Dahl J et al. Danske grise i verdensklasse. Ugeskr Læger 2010;172:1321-2. Med svar af Kolmos HJ. Ugeskr Læger 2010;172:1322-3.