Skip to main content

Debat om 1813 igen. Sundhedsstyrelsens mening efterlyses

Er 1813 ved at blive en pind til regionernes ligkiste?

Aksel Holm, overlæge emeritus i ortopædkirurgi, speciallæge i almen medicin og idrætsmedicin, tidligere kirurgisk klinikchef og praktiserende læge, lægevagtskørsel i Københavns Amt gennem 12 år.
E-mail: aksel.kristensen.holm@gmail.com
Interessekonflikter: ingen

4. feb. 2016
2 min.

Per Pedersen angiver i Ugeskrift for Læger 1/2016, at Region Hovedstaden ikke lever op til egne kvalitetskrav, og angiver, at den gamle lægevagt præsterede lægekontakt for 90% efter 4 min. Ventetiderne på at komme igennem til 1813 halter efter kvalitetsmålet to år efter etablering af 1813 [1].

Jeg er enig i, at borgerne får langt ringere behandling end tidligere af følgende grunde: Patienterne bliver ikke længere tilnærmelsesvis betjent af speciallæger i almenmedicin, men af læger med tilfældige specialer. Derved har de mindre forudsætninger for korrekt diagnosticering og behandling. Visitationen foretages ikke primært af læger, hvilket er kritisabelt.

Sufficient visitation af akutpatienter er en af de sværeste og farligste funktioner i sundhedsvæsenet, idet beskedne symptomer fra patienterne kan dreje sig om livsfarlig sygdom [2]. Kompetent visitation og ikke mindst visitation pr. telefon kan ikke læres godt nok på kurser, men kræver erfaring med behandling af patienter i aktuelle sygdomssituationer, også uden for hospitalerne. Det går altid galt på et eller andet tidspunkt selv for speciallæger i almen medicin. Forudsætningerne for at undgå fejlskøn og i givet fald tage ansvar herfor skal være til stede. Dette er ikke tilfældet længere i hovedstadens lægevagt efter den nye 1813-konstruktion med ikkelægelig telefonvisitation.

Sundhedsstyrelsen har foranlediget centralisering og subspecialisering med succes inden for de fleste andre specialer. I Region Hovedstaden er der sket det modsatte. Speciallægerne i almen medicin er udskiftet med læger fra andre specialer – for mig at se et resultat af politisk bureaukratisk magtmisbrug og næppe med kvalificeret lægelig opbakning. Der berettes om fatale patientforløb som følge af 1813-konstruktionen [3].

Hvad er Sundhedsstyrelsens mening om dette? Den har ansvaret for, at der bliver foretaget behandling af regionens borgere efter bedste standard. Handler det ikke om mangel på rettidig omhu og samvittighed fra regionens side? Det ville det gøre for mig, hvis jeg begyndte at bedøve, operere i abdomen, thorax osv.

Er 1813 ved at blive en pind til regionernes ligkiste?

Referencer

LITTERATUR

  1. Pedersen P. Kaffen er iskold i 1813. Ugeskriftet.dk/debat/blog-pedersen-kaffen-er-iskold-i-1813.

  2. Holm A. Sundheden drukner i bureaukrati. Berlingske 2.6.2015. www.b.dk/kronikker/sundheden-drukner-i-bureaukrati.

  3. Kjær T. Jeg sætter gerne frisk kaffe over. Ugeskriftet.dk/debat/jeg-saetter-gerne-frisk-kaffe-over.