Skip to main content

Den gode fødsel. En antropologisk undersøgelse af fødselsfortællingen af Anne Mette Holme Bertelsen & Camilla Gohr

Thomas Bergholt, tbe@dadlnet.dk

16. okt. 2006
2 min.




Museum Tusculanums Forlag, 2006.

192 sider.

Pris: 198 kr.

ISBN 87-635-0496-0

Antropologerne Anne Mette Holme Bertelsen og Camilla Gohr har i samarbejde med en projektgruppe under Dansk Selskab for Obstetrisk og Gynækologi gennemført et antropologisk forskningsprojekt om den gode fødsel, der danner grundlaget for bogen med samme titel. Baggrunden var et ønske blandt jordemødre, fødselslæger og andre involverede faggrupper om at få kendskab til, hvad der i dag er afgørende for at opnå en god fødselsoplevelse blandt de fødende og deres familie. Forfatterne har interviewet 43 førstegangsfødende par før under og efter fødslen på Slagelse og Holstebro Centralsygehuse, Skejby Sygehus og H:S Rigshospitalet. De har valgt at fokusere på førstegangsfødende ud fra et ønske om, at deres forventninger og ønsker ikke byggede på tidligere fødselsforløb, og sygehusene er valgt ud fra variationer i størrelse og kapacitet samt forskelle i specifikke tilbud til de gravide, fødende og barslende kvinder. Forfatterne har anvendt semistrukturerede interview, uformelle samtaler og observation under fødslerne.

Bogen indeholder detaljerede beskrivelser af tre pars fødselsforløb. Hvert forløb beskrives med en fortælling af parret før, under og efter fødslen. Dette er fængslende læsning, da man fornemmer, hvorledes parrenes forventninger og bekymringer før fødslen modificeres af de konkrete hændelser og beslutninger under fødslerne for til sidst at blive søgt sat i en forståelig sammenhæng af parrene selv. Forfatterne beskriver baggrunden for at anvendes den narrative fødselsfortælling som analyseredskab. Den formes af samspillet mellem den fødende og hendes partner og personalet gennem tale og handling. Ud fra denne analysemetode gennemgås endnu et pars fødselsforløb, hvor forfatterne beskriver og analyserer fødselsforløbet i en sammenhængende fortælling. De konkluderer, at den gode fødsel afhænger af, at de involverede fagpersoner sammen med de fødende og deres partnere er i stand til at skabe en sammenhængende, forståelig fødselsberetning, der på den ene side respekterer de fødendes forventninger, ønsker og valg og samtidig formår at vejlede dem gennem den uforudsigelighed, som en fødsel altid indebærer.

Bogen er skrevet i et let tilgængeligt sprog med mange citater fra de fødende, deres mænd, jordemødre og læger. Den tegner et meget nuanceret og realistisk billede set fra den fødendes side, som man som fagperson nemt kan genkende fra dagligdagen. Med de meget varierende forventninger og bekymringer i forbindelse med at skulle føde i dag bidrager bogen i høj grad til debatten om fremtidens fødselstilbud i Danmark. Forfatterne understreger, at den gode fødsel i afgørende grad afhænger af sammenhæng i tale og handling. Udfordringen fremover er, om vi som fagpersonale kan leve op til dette. Bogen kan varmt anbefales; den bør være obligatorisk læsning blandt alle, der beskæftiger sig med fødende kvinder.