Skip to main content

Duplik til debatoplæg

Farmaceut Lona L. Christrup, Institut for Farmakologi og Farmakoterapi, Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet. E-mail: llc@farma.ku.dk Overlæge Niels-Henrik Jensen, Tværfagligt Smertecenter, Herlev Hospital. Overlæge Torsten Jonsson, Tværfagligt Smertecenter, Køge Sygehus. Overlæge Per Sjøgren, Enhed for Akut Smertebehandling og Palliation, Rigshospitalet. Farmaceut Bente Steffansen, Institut for Farmakologi og Farmakoterapi, Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet

27. nov. 2009
3 min.

Lægemiddelstyrelsen bør genoverveje tilladelsen til generisk substitution mellem fentanyldepotplastre.

Steffen Thirstrup (ST) anfører i sit svar på vores debatoplæg [1], hvor vi stiller spørgsmålstegn til tilladelsen til generisk substitution (GS) mellem Matrifen og Durogesic:

»Beslutning [om generisk substitution] træffes ... ikke alene på baggrund af påvisning af bioækvivalens i overensstemmelse med gældende EU-krav, men tillige ud fra en konkret vurdering af de involverede produkters plasmakoncentrationsprofiler og en række yderligere farmakokinetiske parametre hinsides kravene for godkendelse«.

De plasmakoncentrationsprofiler og farmakokinetiske parametre, der henvises til, er ikke offentligt tilgængelige, vi skal derfor opfordre Lægemiddelstyrelsen (LS) til at gøre disse oplysninger offentligt tilgængelige f.eks. via LS' hjemmeside.

ST anfører endvidere at: »Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at de tyske myndigheders beslutning er baseret på nationale regler og forhold vedr. substitution, som ikke umiddelbart kan overføres til danske forhold« og at man ikke har fundet rapporter vedr. problemer ved skift mellem forskellige generiske versioner af disse plastre. »Dette er i god overensstemmelse med konklusionen i [2]: ,At present, the evidence is not sufficient to advise other bioequivalence criteria than those previously applied to transdermal fentanyl`«.

Denne konklusion skal dog ses i konteksten af de specifikke tyske regler vedr. GS af depotplastre [3] og ikke de regler, der er gældende i Danmark. LS opfordres til at uddybe, hvorfor man ikke kan overføre de tyske regler - hvor GS kun er tilladt mellem plastre af samme formuleringsprincip, samme størrelse og samme totalindhold af fentanyl - til danske forhold.

Oprindeligt gav LS tilladelse til GS mellem Matrifen og Durogesic. Efter den seneste opdatering af GS-listen [4] foretaget den 27. oktober 2009 omfatter tilladelsen nu også Fentanyl 1A FARMA og Fentanyl Sandoz.

Ifølge oplysningerne i SPC'er er Fentanyl 1A FARMA og Fentanyl Sandoz og Durogesic identiske, hvad angår formuleringsprincip (matriks), størrelse og totalindhold af fentanyl og således sandsynligvis terapeutisk ækvivalente og derfor substituerbare uden risiko for overdosering. Mens dette efter vores overbevisning ikke er tilfældet for Matrifen. Matrifen er et kombineret matriks/reservoirplaster, og både dets størrelse og totalindhold af fentanyl er forskelligt fra de tre øvrige.

LS anmodes endelig om at kommentere, hvorfor der ikke er givet tilladelse til GS mellem de øvrige fentanylplastre, der er markedsføringstilladelse til i Danmark.

Fentanyl Actavis og Fentanyl Ratio-pharm er indbyrdes identiske, hvad angår formuleringsprincip, størrelse og totalindhold af fentanyl, og er sandsynligvis indbyrdes substituerbare uden risiko for overdosering. Det samme gælder for Dermagesic, Fentrans og Matrigesic, der ligeledes er indbyrdes identiske, hvad angår formuleringsprincip, størrelse og totalindhold af fentanyl.

Interessekonflikter: Lona Christrup har været rådgiver/konsulent for norpharma a/s, Nycomed og Janssen Cilag A/S og har modtaget økonomisk støtte fra Nycomed og norpharma til forskningsprojekter. Niels-Henrik Jensen og Torsten Jonsson har været rådgivere og/eller undervisere for norpharma a/s, Nycomed, Pfizer Danmark og Janssen-Cilag A/S.

  1. Christrup LL, Jensen N-H, Jonsson T et al. Lægemiddelstyrelsen bør genoverveje tilladelsen til generisk substitution mellem fentanyldepotplastre. Med svar af Thirstrup S. Ugeskr Læger 2009;171:3215-6.

  2. Walter C, Felden L, Lötsch J. Bioequivalence criteria for transdermal fentanyl generics. Clin Pharmacokinet 2009;48:625-33.

  3. Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM). Neues zur Aut-Idem Regelung; ist die Aut-idem-Regelung auch bei Schmertzpflastern andwendbar? Bonn: BfArM, 2008. www.bfarm.de/cln_028/nn_683944/SharedDocs/FAQ/DE/BtmGrundstoffeAMVV/BtM… (3. oktober 2009).

  4. Lægemiddelstyrelsens liste over substituerbare lægemidler i Danmark. www.laegemiddelstyrelsen.dk/db/filarkiv/5872/GeneriskSubstitution_Laege… (28. oktober 2009).

>Svar:

Ovenstående indlæg har været forelagt Lægemiddelstyrelsen, som ikke har yderligere at tilføje i sagen.