?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Debat / 17. jul 2017

Epidural til fødende

Debat

Epidural blokade kan have andre bivirkninger end de anæstesiologiske.

Dato
17. jul 2017
Forfattere
Jordemoder, lektor Marianne Weincke Axelsen, Professionshøjskolen Metropol E-mail: maax@phmetropol.dk Interessekonflikter: ingen.
💬 0

Jeg læste med interesse artiklen i Ugeskrift for Læger den 26. juni 2017 om avanceret smertebehandling under fødslen [1].

SVAR:

Charlotte Krebs Albrechtsen

E-mail: charlotte.krebs.albrechtsen@regionh.dk

Kim Ekelund, Anæstesi- og operationsklinikken, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet

Ulla Bang, Anæstesi- og intensivafdelingen, Aarhus Universitetshospital

Interessekonflikter: ingen.

Mange tak til Marianne Weincke Axelsen for interessen for vores statusartikel om smertebehandling af fødselssmerter [1]. Vi kunne sagtens have beskæftiget os mere indgående med obstetriske og neonatale konsekvenser af de forskellige metoder til smertelindring af fødselssmerter. Det ligger imidlertid uden for rammerne af vores formål.

Mange steder i den vestlige verden er frekvensen af fødeepiduralblokade meget højere end i Danmark. Både anvendelse af lave koncentrationer af lokalanæstesika, der i dag anbefales, og de såkaldte smart-pumps har medført, at komplikationer som immobilitet og urinretention ikke længere er dominerende bivirkninger til fødeepidural.

Occiput posterior ("stjernekigger") er aldrig i randomiserede studier påvist at være en bivirkning til føde epidural, som det også fremgår af medsendte referencer.

LITTERATUR

  1. Albrechtsen CK, Ekelund K, Bang U. Avanceret smertebehandling under fødslen. Ugeskr Læger 2017;179:V01170048.

Jeg vil gerne påpege, at når man anbefaler brug af epiduralblokade til fødende, er der andre forhold end de anæstesiologiske, som man bør omtale i den sammenhæng.

Der står bl.a., at "forbigående bradykardi kan forekomme som følge af den epidurale administration af opioid, men der er i øvrigt ingen bivirkninger eller risici for barnet".

Jeg forstår, at det jo alene her er set ud fra et anæstesiologisk synspunkt, men fra et obstetrisk perspektiv er brug af epidural under fødslen associeret med en øget forekomst af uregelmæssige hovedstillinger og dermed øget morbiditet for mor og barn [2, 3].

Epiduralblokade brugt under fødslen er hyppigt anvendt, og der forekommer andre ulemper for den fødende kvinde, såsom besvær med at lade vandet og immobilitet under fødslen.

Når man beskriver bivirkninger ved brug af epiduralblokade under fødslen, bør man – ud over de alvorlige anæstesiologiske bivirkninger, som nævnes i artiklen – også medtage de obstetriske.

LITTERATUR

  1. Albrechtsen CK, Ekelund K, Bang U. Avanceret smertebehandling under fødslen. Ugeskr Læger 2017;179:V01170048.

  2. Barth W. Persistent occiput posterior. Obstet Gynecol 2015;125:695-709.

  3. Cheng YW, Shaffer BL, Caughey AB. The association between persistent occiput posterior position and neonatal utcomes. Obstet Gynecol 2006;107:837-44.

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 14/2017

EmediateAd

EmediateAd

Senest kommenteret

HPV – skal vi vaccinere drenge?
💬
2
Flemming Amter 21. jul 2017 13:33
Lægeforeningen: OK til forsøg med nyt patientregister
💬
1
Thomas Birk Kristiansen 21. jul 2017 07:09
”Brandslukning uden overblik”
💬
3
Rune Jacobsen 20. jul 2017 16:44

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

Nyeste debat