Skip to main content

Er kvalitetsprojekter nu altid gratis?

♠ Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen, Region Nord Sekretariatschef Beth Lilja, Dansk Selskab for Patientsikkerhed E-mail: beth.lilja@regionh.dk

21. maj 2010
2 min.

Tak til Jakob Kjellberg (JK) for opfordringen til evaluering af Patientsikkert Sygehus (PSS) (Ugeskr Læger 2010;172:1478).

PSS er et patientsikkerhedsprogram, som løber over tre år og drives i samarbejde mellem Danske Regioner, TrygFonden og Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Programmet har til formål at reducere unødvendige dødsfald og skader på fem udvalgte sygehuse og på længere sigt, naturligvis, at sprede erfaringerne til andre sygehuse.

JK spørger, om det kan udelukkes, at PSS »er ny dyr behandling med usikker effekt«. Det kan godt udelukkes, mener vi, fordi der dels er tale om tiltag med rimelig dokumenteret effekt, og dels tiltag, der i udgangssituationen ikke synes at være omkostningstunge. PSS søger alene at forbedre patientbehandlingen gennem en målrettet indsats med optimering af processer og arbejdsgange inden for 12 kliniske indsatsområder, f.eks. hurtig opsporing og behandling af kritisk syge patienter, forebyggelse af tryksår, behandling af patienter med hjertesvigt efter standarderne i Det Nationale Indikatorprojekt (NIP) og korrekt håndhygiejne.

Naturligvis koster det resurser at optimere processer og arbejdsgange; men ny behandling er der altså ikke tale om. Spørgsmålet er selvfølgelig, om de resurser, der skal til at implementere pakkerne i PSS, kunne være bedre anvendt andre steder. Dette spørgsmål lader sig vel kun besvare, når pengene er brugt; og derfor er vi helt enige med JK i, at PSS er en interessant (omend næppe enestående) mulighed for at gennemføre en sundhedsøkonomisk evaluering af en bred patientsikkerhedsindsats på danske sygehuse. Til at rådgive PSS' styregruppe er der derfor nedsat en uafhængig referencegruppe, som skal fremkomme med forslag til, hvilke dimensioner af PSS, som kan og bør evalueres, herunder de sundhedsøkonomiske aspekter. Evalueringsgruppens anbefalinger forventes at ligge klar i løbet af juni 2010.

Evalueringsgruppen består af følgende personer:

Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen, Region Nord (formand)

Regional kvalitetschef Inge Kristensen,

Region Hovedstaden

Sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen, Sygehus Lillebælt

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

Direktør Kirsten Kenneth Larsen, Dansk Sygeplejeråd

Direktør Lene Witte, Gigtforeningen

Professor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet

Overlæge Jacob Anhøj, Dansk Selskab for Patientsikkerhed (sekretær)