Skip to main content

Interessekonflikter: ingen

Medlemmer af Lægernes Pensionskasses (LPK) gamle pensionsordning må atter acceptere store tab grundet finanskriser m.v. Imidlertid må det betragtes som bedrageri, når en garantisum ikke kan udbetales, grundet mulig insolvens.

Eftersom pensionsordningen kollektivt er påtvunget medlemmerne i Lægeforeningens forskellige fraktioner, må (for mit vedkommende) PLO kunne erstatningspådrages og retsligt påtvinges løbende at sælge ud af alle aktiver for at sikre og garantere solvensen.

Korte facts og grumme overvejelser

  1. LPK må have forberedt pensionsændringerne længe før den første skrivelse dateret 2. marts 2012. Mere »konkrete« oplysninger fremkommer i skrivelse dateret 20. marts 2012. Hvorfor indkaldes så først til møder den 10.,18. og 19. april, meget få dage før omtegningen skal være foretaget? Man fratager derved medlemmerne muligheden for at danne fora og i større grupper vurdere mulighederne, før løbet er kørt - sikkert helt ubevidst.

  2. Den nærmest hysteriske plædering for at omtegne gør mange mistænksomme. Er insolvensen allerede en realitet - eller frygter man en anmeldelse til Finanstilsynet og politiet - de sidste for bedrageri med erstatningskrav om solvenssikring via udsalg af Lægeforeningens aktiver?

  3. Der loves »guld og grønne skove« uden nogen form for garanti eller sikkerhed ved omtegning, ligesom »pensionsbevarelsen« langtfra alene betales af forsikringssalg som postuleret, men i meget høj grad af en massiv forringelse af lægeenkepensionen. Dør du før din kone, betaler hun gildet! Tilsvarende fjernes enhver rest af garanti fra den gamle ordnings garantisum ved mulig insolvens.

  4. Relevante oplysninger mangler totalt. Hvad er en »kritisk« forøgelse af levetiden: et eller fire år? Hvor længe holder prognoserne for pensionerne ved omtegning/ikke omtegning? Et halvt eller fem år med LPK's nuværende formue og reserver? Hvor meget skal fremover tilføres den gamle ordning (fra Lægeforeningens fraktioner) for at sikre solvensen? De kunne måske blive dømt til at betale erstatning?

  5. Den foreløbige og stigende manko på nu 5 mia. kr. må retteligen erstattes af den fraktion i foreningen, som har påtvunget én den kollektive pension ved frasalg af aktiver.

  6. Personligt bliver jeg nok i den gamle ordning, og jeg påkræver min aftalte og livsvarige garantisum samt livsvarigt garanterede lægeenkepension. Og ved evt. insolvens må man bedragerianmelde Lægeforeningen/PLO til politiet og Finanstilsynet med krav om frasalg af de nødvendige, evt. alle foreningens aktiver til dækning af solvensen og dermed den lovede (»garanterede«) garantisum.

  7. Husstandens supplerende og frivilligt valgte pensioner hos Codan/SEB og PFA udbetaler mere end lovet, hvorfor den kollektive påtvungne pension må være ansvarspådragende og i øvrigt obsolet.

> Svar:

Administrerende direktør i Lægernes Pensionskasse, Niels Lihn Jørgensen. E-mail: Lpk@lpk.dk

Interessekonflikter: ingen

Kære Kai Tullin. Du skriver i dit indlæg, at pensionskassen fjerner garantierne, og samtidig spekulerer du i, om det skyldes, at pensionskassen har solvensproblemer. Jeg kan afvise begge dele.

Der er ikke tale om, at pensionskassen fjerner garantierne. De medlemmer, der fortsat ønsker en ordning indeholdende en ubetinget ydelsesgaranti, kan undlade at omtegne, og de beholder dermed den garanterede ordning.

Ændringen i den garanterede ordning består i, at pensionisttillægget bortfalder. Dette tillæg er ikke garanteret. Når det ugaranterede pensionisttillæg nu fjernes, skyldes det ikke solvensmæssige problemer, men at den ene ordning ikke må tilgodeses på bekostning af den anden ordning. I de senere år har den garanterede ordning modtaget betydelig støtte fra pensionskassens egenkapital, og medlemmer med garanteret ordning har derved fået deres del af egenkapitalen.

Hvad angår ægtefællepensionen, bliver denne ikke forringet for medlemmer, der har valgt ordningen med ægtefælledækning. Du skal bemærke, at der oven i det beløb, der står på pensionsoversigten, kan lægges et aldersafhængigt tillæg, hvilket fremgår af informationsmaterialet på side 10. Er din ægtefælle f.eks. 70 år gammel, betyder det aldersafhængige tillæg, at det viste beløb forhøjes med 27 pct.

De berørte medlemmer modtog tilbud om omtegning sidst i marts, og det første informationsmøde blev afholdt dagen efter påske, den 10. april. Vi mener ikke, at møderne kunne have været afholdt tidligere, da det sandsynligvis ville have medført færre deltagere.