Skip to main content

Et skridt i den rigtige retning

Lægernes Pension får mere miljøvenlige investeringer.

KBU-læge Charlotte Holm-Hansen, almen praksis, Region Sjælland
E-mail: charlotteholmhansen@gmail.com
MSc Health Policy, Planning and Financing Anna Rasmussen, Nordsjællands Hospital, Hillerød
Praktiserende læge, fhv. lektor ved Københavns Universitet Jan-Helge Larsen
Professor, dr.med. Øjvind Lidegaard, Gynækologisk Afdeling, Rigshospitalet
Professor, dr.med. Ole Færgeman
Interessekonflikter: Alle forfattere er en del af organisationen Ansvarlig Fremtid, Anna Rasmussen er medlem af YL's repræsentantskab, men holdningerne repræsenterer hendes egne.

19. apr. 2016
3 min.

Lægernes Pensionskasse (nu Lægernes Pension) holdt generalforsamling under Lægemødet 2016 [1]. En gruppe læger havde, som Ansvarlig Pension, fremsat et forslag om, at Lægernes Pension skulle ”indrette investeringspolitikken således, at den understøtter den indgående globale politiske aftale (Paris-aftalen) om maksimalt to graders global opvarmning og så tæt på 1,5 grader som muligt”.

Fra talerstolen tilsluttede en længere række delegerede sig enstemmigt forslaget, som blev vedtaget. Det blev af flere delegerede pointeret, at dette presserende emne er det allervigtigste at interessere sig for, signalværdien blev understreget, og det blev nævnt, at det er umoralsk at lade være. Endvidere blev det vedtaget at ”opfordre bestyrelsen til årligt at redegøre skriftligt for hidtidige erfaringer og fremtidige tiltag i forbindelse med udøvelsen af aktivt ejerskab over for fossilselskaber med henblik på at nå togradersmålsætningen og så tæt på 1,5 grader som muligt.”

I 2009 satte Lægeforeningen klima og sundhed på dagsordenen, og den daværende bestyrelse besluttede at tage klimaændringerne op som tema i foreningens politiske arbejde med fokus på de sundhedsmæssige aspekter af ændringerne af jordens klima.

Meget er sket siden 2009, dengang FN-klimatopmødet COP15, under dansk lederskab, resulterede i den skuffende og ikkebindende aftale ”The Copenhagen Accord” [2]. I 2015 nåede man i FN-systemet noget længere i COP21 i Paris [3]. Verden var mere moden til en ganske vist fortsat begrænset aftale, som var baseret på Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)’s femte rapport fra 2014. Rapporten indeholdt et helt kapitel om konsekvenserne af klimaforandringer for sundhed [4]. Endvidere har sundhedsorganisationer som The Global Climate and Health Alliance, The International Federation of Medical Students Associations og WHO kæmpet en brav kamp for, at sundhed skulle indgå i Paris-aftalen, som omfattede tre direkte referencer til sundhed (preamble, stk. 109 og annex).

Vores paraplyorganisation World Medical Association har længe arbejdet med klima og sundhed, og mange nationale lægeforeninger arbejder aktivt med klima og sundhed. British Medical Association har eksempelvis netop stiftet et rådgivende organ, der skal arbejde videre med klimaforandringers effekt på human sundhed i Storbritannien.

Under debatten på Lægernes Pensions generalforsamling blev det tydeligt, at danske læger meget gerne vil engagere sig i dette livsvigtige emne, og flere talere understregede det moralske imperativ over for vores egne og vores patienters børn og børnebørn i et sådant engagement.

Referencer

LITTERATUR

  • 1. Lpk. 2016. https://www.lpk.dk/Om-os/Generalforsamling/Generalforsamling-2016.

  • 2. UNFCCC. 2009. http://unfccc.int/meetings/copenhagen_dec_2009/items/5262.php.

  • 3. UNFCCC. 2015. https://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09r01.pdf.

  • 4. Smith KR, Woodward A, Campbell-Lendrum D et al. Human health: impacts, adaptation, and co-benefits. I: Climate change 2014: impacts, adaptation, and vulnerability. Part A: global and sectoral aspects. Contribution of Working Group II to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. 2014.