Skip to main content

Femårsreglen rammer for sent!

Femårsreglen griber ind i 30-åriges liv. Politikerne bør indtænke, at en 19-årig har bedre forudsætninger for at flytte end en veletableret 30-årig.

Elif Bayram, stud. med.

23. mar. 2015
3 min.

Lægemanglen er størst i region Nordjylland. Femårsreglen, der tvinger færdiguddannede læger til at få sig en kursusstilling inden for et maksimum af fem år, blev dengang oprettet, for at yngre læger skulle søge stillinger i yderområderne for at udligne den ulighed, der er inden for sundhed. Men dette betyder i praksis, at man er omkring 30 år, når disse karrieremæssige flytninger sker – hvis de da overhovedet sker.

For manges vedkommende er dette nemlig en større flytning – og for nogen betyder dette en omstrukturering af drømme og ambitioner; for børnene og samlever er simpelthen blevet for stor en faktor til, at man kan flytte langt væk.

Jeg mindes ikke, at lægeløftet har et krav om inddragelse af lægers fritid og liv uden om arbejdet og studierne

Selvom drømmen er at blive speciallæge, og man sikkert kunne få en plads i region Nordjylland – så er det ikke sikkert man ønsker at flytte 5 timer væk fra familie, venner og børn. Hele femårsreglen gennemtænker slet ikke, at man i en alder af 30 år har et langt mere veletableret liv – et liv man ikke nødvendigvis kan tage med sig i flytningen.

Det er ulogisk, at man fra politisk side vælger at lave en regel, der rammer så sent! Det er simpelthen en falliterklæring fra de kreative mennesker bag denne regel – skal folk med børn og forhold, man ikke kan tage med sig i en flytning, nu ikke have ambitioner? Vi sætter en gigantisk stopklods for stræben efter at blive bedre, og folk tager til takke med færre og mindre ambitiøse mål, end de oprindeligt højtsatte ambitioner, man havde.

Det er tankevækkende, at man ikke kan se fordelen i at omstrukturere i en tidligere aldersgruppe, således at vi får skabt flere universitetspladser, hvor vi mangler læger – f.eks. på Aalborg Universitet eller Syddansk Universitet. Ens studieliv danner grobund for en stor del af ens fremtidige liv og kan gøre det mere attraktivt at blive i området, når de bekendtskaber, man har gjort sig i løbet af et seks års lægestudium, ligeledes bliver.

Selv hvis vi lægger kritikken af den manglende brede kliniske fundering af de nye speciallæger på hylden, så kan man ikke overse, at femårsreglen har langt større personlige konsekvenser, der driver mange til et uholdbart karriereræs – et karrieræs, der ligeledes har konsekvenser for ens personlige liv, og i sidste ende har vi ingen garanti for, at det er godt nok.

Jeg mindes ikke, at lægeløftet havde et krav om inddragelse af lægers fritid og liv uden om arbejdet og studierne – men det gør det, og derfor er det også på tide, at vores politikere anerkender, at vi er arbejdsomme, vi vil den danske sundhed, og have tiltroen til, at vi ville flytte – hvis vi kunne. Det er op til jer at skabe rammerne, derfor må I også tænke ind, at en 19-årig har bedre forudsætninger for at flytte end en veletableret 30-årig.

Se hele debatpanelet og læs tidligere indlæg her.