Skip to main content

God bedring

? Speciallæge, clown.med. Bent Eikard E-mail: beikard@mac.com

18. mar. 2010
3 min.

Forfattere:

Claësson BH, Zlotnik G

Forlag:

København: Gyldendal, 2009

Sider: 128

Pris: 99,95 kr.

ISBN:

978-87-02077-01-8

Børnepsykiaterne Bent H. Claësson og Gideon Zlotnik har begået en lystelig samling af vitser og tragikomiske episoder til opmuntring for syge og sårede medmennesker. Begge er de grundigt uddannede og erfarne patienter, som lider af så svære traumer i forbindelse med patientrollen, at de forsøger at overleve dem ved at lave grin med dem. Og det lykkes særdeles godt, selvom bogen, som er overskuelig af omfang, også indeholder vittigheder, der desværre godt kan gøre ondt, når man griner. Så pas på, hvis du er nyopereret. »God Bedring« har et smukt omslag med en palet af roser. For - som der skrives i forordet - håbes det, at den syges besøgende og pårørende tager bogen med i stedet for blomster (som hurtigt visner), og dermed giver en dosis god humor, der varer længere.

Indholdet er delt op i afsnit som: »Journalbrokker«, »Ord du helst ikke vil høre, når du ligger på operationsbordet«, »Spørgsmål og svar mellem patienter og læger«, »Hørt i venteværelset hos sex-terapeuten« og »Hvad lægen siger - og hvad han tænker«. Men også masser af eksempler på, hvad lægen både tænker og siger, som f.eks. denne her:

-Doktor, jeg kan ikke holde op med at stjæle.

-Tag disse piller i en uge, hvis de ikke hjælper, så skaf mig en fladskærm.

Og bogen er højaktuel i disse influenzatider:

-Doktor, jeg er varm og øm i hele kroppen.

-Det er bare influenza.

-Jamen, hvad kan jeg gøre?

-Selv tager jeg mig en whiskysjus, kravler i seng med min kone og vågner frisk og rask næste morgen.

-Det lyder godt. Hvornår har din kone tid?

En stigende tendens i tiden hos tvivlende og usikre patienter til at opsøge en second opinion håndteres af en kollega således:

-Doktor, jeg vil gerne have en anden vurdering.

-Fint med mig, kom igen i morgen.

Og så dette hit til kollegers undertiden beskedne kommunikationsevner:

-Doktor, tror du jeg overlever dette?

-Ja, afgjort, men jeg fraråder det.

Varm humor og ægte latter vides at være fremmende for vitalitet og hurtigere helbredelse efter sygdom. Fra forordet citeres: »... der er faktisk forskning, der viser, at folk med veludviklet humoristisk sans overlever svær sygdom i højere grad end folk med dårligere udviklet humoristisk sans«. Det er vi i Dansk Selskab for Medicinsk Humor enige i. Derfor er det intentionen for os at være med til at initiere et forskningsprojekt omhandlende en undersøgelse af muligheden for at kunne stimulere en persons humoristiske sans med de deraf følgende sundhedsmæssige fordele (se: www.medicinskhumor.dk).

»God bedring« hjælper utvivlsomt med til at udvikle patientens humoristiske sans, hvorfor det er et must, at have den liggende i flere eksemplarer i venteværelser på hospitaler, institutioner, i lægepraksis og hos behandlere af enhver art. Omslaget er temmelig solidt, men »God bedring« vil med sikkerhed inden længe blive nedslidt af hyppig brug. Hvorfor ekstra eksemplarer anbefales anskaffet i tide. Bogen er også den oplagte julegave til familie, venner og bekendte.