God effekt af kort intervention mod alkoholoverforbrug
Anbefalingerne om alkoholbehandling bliver ikke ændret, skriver Sundhedsstyrelsen i en kommentar til statusartikel, der sætter spørgsmålstegn ved anbefalingerne.
Anbefalingerne om alkoholbehandling bliver ikke ændret, skriver Sundhedsstyrelsen i en kommentar til statusartikel, der sætter spørgsmålstegn ved anbefalingerne.
-Kommentar til statusartikel om effekt af kort intervention mod alkohol i sundhedsvæsenet. Bragt 24. november 2014 i Ugeskrift for Læger 1,2).
Der har været interesse for Sundhedsstyrelsens udmeldinger vedrørende alkoholintervention og det sætter vi naturligvis pris på.
Det har stor betydning, at der bliver skabt opmærksomhed om de muligheder, sundhedsvæsenet har for at hjælpe patienter, der har et overforbrug af alkohol. Danskerne har et højt alkoholforbrug og det har væsentlig betydning for sygdomsbelastningen i form af for tidlig død, merforbrug i sundhedsvæsenet og store meromkostninger i sundhedsvæsen og kommuner(1-3). Af samme grund kan der være et stort potentiale i effektive forebyggelsesindsatser. Et særligt fokusområde i forebyggelsen har været tidlig opsporing og tilbud om kort intervention til borgere med alkoholstorforbrug/skadeligt alkoholbrug samt alkoholbehandling til borgere med alkoholafhængighed. Det er velkendt, at der er en betydelig underbehandling på alkoholområdet.
Der er gennem de seneste 50 år blevet forsket intenst i effekten af kort intervention på alkoholoverforbrug. Litteraturen peger generelt på, at kort intervention er en effektiv og økonomisk fornuftig indsats, og det er et fokusområde. WHO har da også gennem årene anbefalet, at metoden implementeres(4-6). Metoden implementeres bredt internationalt, herunder i Sverige(7-9).
Der er robust dokumentation for effekten af kort intervention på alkoholområdet. I en så omfattende forskningsmængde vil der være resultater, der peger i hver sin retning(10). Det er selvfølgelig væsentligt, at følge udviklingen og de undersøgelser, der ikke bekræfter hidtidige resultater, og det gør vi i Sundhedsstyrelsen.
Litteraturen vedr.kort intervention blev i 2013 gennemgået igen ved en bred kreds af anerkendte forskere i regi af EU(11). Denne litteraturgennemgang indeholdt 24 individuelle systematiske reviews vedr. effekten af kort alkoholintervention i den prim. sundhedstjeneste. Gennemgangen bekræfter konklusioner fra tidligere reviews, nemlig at kort intervention er en effektiv metode til at reducere storforbrug og skadeligt alkoholbrug.
Der er internationalt rejst diskussioner om gennemførte undersøgelser repræsenterer efficacy- eller effectiveness- studier. I litteraturgennemgang fra EU, er det dog fremhævet, at der er tale om en vurdering i forhold til effectiveness studier af kort intervention.
På denne baggrund finder Sundhedsstyrelsen ikke, at der er grundlag for at ændre anbefalinger om kort intervention eller ændre på anbefalingerne i forebyggelsespakken om alkohol.
Selvom der foreligger meget stor forskningsmæssig dokumentation på området, er der fortsat elementer af interventionen, som ikke er tilstrækkelig belyst eller som er uden entydige resultater. Det gælder bl.a. de emner som forskerne Beich, Hansen, Søgaard og Becker peger på, emner som også gennemgås og drøftes i gennemgangen fra EU(11).
De fleste undersøgelser er gennemført i sundhedsvæsenet med fokus på almen praksis. I Danmark er det iht.sundhedsloven kommunerne, der har ansvaret for den borgerrettede forebyggelse og dermed for at give forebyggelses- og sundhedsfremmetilbud til borgerne. Det giver særlige udfordringer, når forskningsresultater fra sundhedsvæsenet skal overføres til en kommunal sammenhæng. På den anden side er borgere med folkesundhedsmæssige problemer ikke tjent med, at kommunerne undlader at handle på grund af manglende viden. Her er der ganske rigtigt brug for ny viden om overførbarheden.
Sundhedsstyrelsen foreslår da også eksplicit i forebyggelsespakkerne (12,13), at relevante forskningsresultater anvendes bedst muligt og udbygges i den kommunale arena og at tilbuddene monitoreres og evalueres, fx ved at flere kommuner slår sig sammen og samarbejder med forskningsinstitutioner.
Kommentaren er forkortet. Den fulde kommentar, incl. referenceliste ligger på Ugeskriftet.dk og kan læses her.
Beich A. Risikable alkoholvaner – i virkeligheden ingen effekt af systematisk opsporing og intervention. Ugeskr Læger 2014;176:V66553
Hansen ABG, Nielsen AS & Becker U. Utilstrækkelig viden om effekten af kort intervention mod alkohol i sundhedsvæsenet. Ugeskr Læger 2014;176:V03140141