Vi er helt enige med forfatterne Grønbæk et al til ovennævnte artikel i Ugeskrift for Læger (2006;168:1219) i, at udredning og behandling af levertumorer centraliseres og sker individualiseret og i teamfunktion.
Vedr. udredning mangler forfatterne at anføre, at computertomografi/magnetisk resonans-skanning ikke kan stå alene, når det drejer sig om stadieinddeling og som vejledning for behandling. Talrige undersøgelser bl.a. fra Sloan-Kettering Cancer Center [1] har vist, at laparoskopi med laparoskopisk ultralydsskanning kan reducere antallet af overflødige laparotomier med mindst 20%, egne data (26%) pga. mere avanceret sygdom end vist ved de ovennævnte billeddiagnostiske undersøgelser.
Forfatterens anførte tal for resultat af behandling er meget overbevisende; blot mangler der oplysninger om, hvorfra tallene stammer - er det Århusmateriale?
Det er beklageligt, at forfatterne, men også at bestyrelsen i Dansk Selskab for Hepatologi, er uvidende om, at udredning og behandling af hepatocellulært karcinom og andre levertumorer i Odense foregår i en teamfunktion. De i artiklen nævnte behandlinger, bortset fra levertransplantation, udfø-res alle på Odense Universitetshospital - ved specielle, avancerede tumorer, der kræver ekstrakorporal cirkulation og/eller venegrafttransplantation deltager endvidere hjerte- kar-kirurg.
Referencer
- D'Angelica M, Foug Y, Weber S et al. The role of staging laparoscopy in hepatobiliary malignancy. Prospective analysis of 401 cases. Ann Surg Oncol 2003;10:183-9.