Skip to main content

Hormonbehandling og cancer 2

Alment praktiserende læge Steen Aasted Halse, Køge. E-mail: steen_halse@sol.dk

4. nov. 2005
2 min.

Tak til overlæge Jens Ersbøll, Lægemidelstyrelsen, for svar på mit indlæg i Ugeskriftet nr. 8 (2004;166:719-21) vedrørende risikovurderingerne i Million Women Study (MWS), Lancet (2003;362:419-27).

Tak for den fyldige redegørelse herunder bias-overvejelserne. Sådanne var også den egentlige anledning til min henvendelse til Lægemiddelstyrelsen i august 2003. De meget kategoriske anbefalinger, Styrelsen kom med på baggrund af MWS, syntes jeg ikke undersøgelsen kunne retfærdiggøre. Jeg er tilfreds med, at Jens Ersbøll er enig heri.

Imidlertid er jeg fortsat ikke enig i, at der ikke er skævhed i populationerne, aktuel HRT (hormone replacement therapy), tidligere HRT og aldrig HRT med hensyn til mortalitet af brystkræft.

Der er naturligvis sket udelukkelse af de kvinder, som allerede havde fået konstateret brystkræft på inklusionstidspunktet. Men der er frasorteret flere i en gruppe end i en anden.

Af 517 dødsfald af brystkræft skete 326 i gruppen never-users plus past-users (risikoen er stort set ens i de to grupper), medens 191 skete i gruppen current-users.

Hvis kvinder med brystkræft i anamnesen var blevet inkluderet, ville yderligere 485 dødsfald af brystkræft være blevet konstateret. Men de ca. 470 var sket i ikke-HRT-gruppen og kun ca. 15 i HRT-gruppen.

Forfatterne gør da også opmærksom på, dette ville kunne medføre den konklusion, at HRT-brugere har betydelig lavere risiko for at dø af brystkræft end ikkebrugere. Der er ikke i undersøgelsen en forklaring på de tilsyneladende modstridende resultater.

Mit oprindelige argument, at en mulig forklaring på forskellen i risiko for brystkræft og død deraf kunne være, at populationen af ikke-HRT-behandlede kvinder på inklusionstidspunktet allerede havde haft deres cancer medens populationen HRT-behandlede endnu ikke, synes jeg derfor står ved magt. Og at dette sammen med mange andre bias i undersøgelsen må begrunde meget forsigtige behandlingsanbefalinger.

Jeg er enig med Jens Ersbøll og forfatterne af MWS, at der er behov for fortsatte og længere studier til afklaring af sammenhængen mellem brystkræft og hormonbehandling.