Skip to main content

Hvad er livstruende sygdom?

Sygedagpengereformen fra 2014 er uklar definition af "livstruende." Husk, at det ikke kun er kræft - der findes andre livstruende sygdomme.

Overlæge Paul Gram-Hansen, Odense
E-mail: aba10@dsa-net.dk
Interessekonflikter: ingen

8. jun. 2015
2 min.

I forbindelse med en ny sygedagpengereform den 1. juli 2014 er dagpengeperioden for langtidssyge nedsat til 22 uger, og der er vedtaget en ny, syvende forlængelsesmulighed: livstruende, alvorlig sygdom. I et notat til lovteksten anføres, at dette begreb ikke kun omfatter sygdom i terminalfasen, men også alvorlig sygdom, der på længere sigt er livstruede. Og samtidig anføres det, at det beror på en konkret, individuel lægefaglig vurdering. I et svar til undertegnede i høringsrunden, hvor jeg efterlyste en lidt nærmere definition, blev det anført, at landets læger kender begrebet livstruende, alvorlig sygdom og afgrænsningen heraf [1].

Men jeg savner stadig en nærmere definition på livstruende, alvorlig sygdom. For alle sygdomme er jo stort set livstruende, da overlevelsen ofte er nedsat. Og hvor meget skal overlevelsen så være nedsat? Det savnes der svar på, og derfor tror jeg, at landets læger har svært ved at afgrænse begrebet livstruende, alvorlig sygdom. I praksis har det vist sig, at det overvejende omfatter kræftsygdom, men f.eks. er tiårsoverlevelsen for svære psykoser dårligere end tiårsoverlevelsen for brystkræft hos kvinder. Men førstnævnte gruppe vurderes ikke umiddelbart som livstruende syge!

Og det kan være meget afgørende for den syges økonomi, hvis man i en statusattest ikke kan udtale sig sikkert om sygdommens udvikling og prognose for den syges erhvervsevne. Et udsagn om, at der foreligger livstruende sygdom kan sikre den syge dagpenge og måske en standbyordning og dermed økonomisk ro i en svær tid. For alvorlig sygdom er ikke »tilstrækkelig« – forligskredsen bag reformen har besluttet, at der kun skal tages et særligt økonomisk hensyn til livstruende syge [2].

Jeg vil med dette indlæg påpege, at ikke kun kræft, men også mange andre alvorlige sygdomme kan omfattes af begrebet livstruende sygdomme. Og spørger kommunen ikke til den nye, syvende forlængelsesregel, kan det stadig anføres i statusattesten. Dermed undgår man at skulle tage stilling til de øvrige besværlige forlængelsesregler, og det er stadig en konkret individuel vurdering.

Referencer

LITTERATUR

  1. http://www.ft.dk/samling/20131/lovforslag/l194/spm/43/svar/1140204/1374852.pdf

  2. http://www.ft.dk/samling/20141/lovforslag/L199/spm/1/index.htm