Med stor interesse har vi læst Tina Ingrid Horsted et al's artikel i Ugeskrift for Læger (2006;168:458-61) om hypotermibehandlingen på H:S Rigshospitalet. Det er vigtigt at sætte fokus på denne effektive og veldokumenterede behandling.
Siden behandlingen i sig selv ikke er kompliceret, er det især logistikken, der afgør, hvor hurtigt en patient kan køles ned. I Østjylland har vi derfor etableret et samarbejde med lægeambulancerne i Århus Amt for at sikre hurtigst mulig påbegyndelse af behandling med hypotermi. Samarbejde med andre omkringliggende sygehuse er ved at blive etableret.
Indtil dags dato har vi behandlet 32 patienter, hvoraf vi modtog ni patienter nedkølet af lægeambulancen og fra andre sygehuse. Ulempen er, at enkelte patienter, der nedkøles, muligvis ville vågne spontant efter kort tid. Hvordan vi forholder os til denne potentielle overbehandling, skal nationale og internationale retningslinjer fastlægge.
Et godt værktøj for at introducere, dokumentere og undersøge hypotermibehandlingen er Northern Hypothermia Network NHN (www.scctg.org) - en uafhængig og ikkekommerciel sammenslutning af skandinaviske og hollandske intensivafdelinger, som tilbyder kølebehandling. I en fælles database registreres behandlingen samt en 6-måneders followup og danner grundlag for kommende forskning om emnet. Kun to danske sygehuse deltager dog aktivt i netværket.
Der er fortsat en del åbne spørgsmål i hypotermibehandlingen, bl.a. den optimale køleperiode (12, 24 eller måske 48 timer?), den optimale temperatur (33°C?) eller genopvarmningshastigheden. Der er heller ikke god evidens for, at terapeutisk hypotermi forbedrer outcome i andre rytmer end ven-trikeltakykardi/ventrikelflimren, selv om der er meget, der taler for det. Vi regner med, at NHN kan bidrage til at få disse spørgsmål belyst.