Skip to main content

Kirurgisk hæmoridebehandling udvikles af gode, nye ideer og behandlingskoncepter

Vi mangler validerede værktøjer og bedre klassificering af anatomien.

Overlæge, dr.med. Gunnar Olaison
e-mail: poo@regionsjaelland.dk
1.reservelæge Håvard Dragesund Rørvik, overlæge Lars Ilum, overlæge Grant Lyle Mc Kinstry, afdelingslæge Karl-Fredrik Herlak Styr & ledende overlæge Claus Juul, Kirurgisk Afdeling, Holbæk Sygehus

Interessekonflikter ingen

13. jul. 2015
5 min.

Fakta

Fakta

Angående hæmoridekirurgi kan man ganske enkelt sige, at den klassiske ablative teknik – åben hæmoridektomi am Milligan-Morgan – som har været guldstandard, har bevist acceptable langtidsresultater, men med postoperativ smerte som omkostning. Det har i Danmark medført udbredt anvendelse af nonablativ, Dopplerguided dearterialisationsprocedurer, THD og HAL, til trods for begrænset evidens for deres effekt. De nyere teknikker medfører tilsyneladende mindre postoperativ smerte, men flere recidiver. I Kjær et al's artikel i samme nummer af Ugeskrift for Læger rapporteres der om en succesrate efter THD på kun 64%, og 29% blev opereret for hæmoriderecidiv inden for to år [2].

Der er behov for at forbedre den kirurgiske hæmoridebehandling. En af de største barrierer er manglen på standardisering, af både den kliniske bedømmelse, den operative teknik og den postoperative opfølgning, hvilket gør mange studier usammenlignelige. Da det drejer sig om en godartet sygdom, er de to hovedvariabler ved hæmorider symptombyrden og indvirkning på livskvaliteten. Her står vi uden validerede værktøjer, ligesom der savnes bedre klassificering af anatomien.

Buntzen et al foreslår en national audit af hæmoridekirurgi. Det vil muligvis bibringe værdifuld information, men forbedrer næppe det kirurgiske resultat. Kirurgiens udvikling sker ved, at nye ideer og behandlingskoncepter introduceres, som f.eks. udviklingen af det accelererede operative forløb. Hæmoridekirurgi trænger til en analogisk udvikling. De nonablative teknikker HAL og THD undergår muligvis ikke signifikant yderligere udvikling. Vi mener i stedet, at videreudvikling af ablative teknikker, som har vist signifikant mere stabile langtidsresultater, er vejen frem [3, 4]. Åben hæmoridektomi er forsøgt udviklet i mindre traumatisk, mere skånsom retning ved at forbedre den operative teknik og det perioperative forløb [5].

På Kirurgisk Afdeling, Holbæk Sygehus, har vi i de seneste år arbejdet med klassificering af hæmorider, og der pågår en validering af de anamnestiske oplysninger om symptombyrde og livskvalitet ved hæmoridesygdom. Vi har forsøgt målrettet at optimere og ensarte den operative teknik og det perioperative forløb. Data fra et pilotstudie tyder på sammenlignelige smerter efter åben hæmoridektomi og THD. Et randomiseret studie er igang, hvor inklusion slutter ved udgangen af 2015.