Skip to main content

Kommentar til Sundhedsstyrelsens methicillinresistente Staphylococcus aureus-vejledning

Hygiejnesygeplejerske Tinna Urth, e-mail: aas.tuhyg@nja.dk. Ledende overlæge Birgitte Korsager, Infektionshygiejnisk Afsnit, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Aalborg Sygehus. 1. reservelæge Ulla Hjort, Infektionsmedicinsk Afdeling, Aalborg Sygehus. Overlæge Olaf Scheel, Infektionshygiejnisk Afsnit, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Aalborg Sygehus,

23. feb. 2007
2 min.

Sundhedsstyrelsens nye methicillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA)-vejledning (okt. 2006) er et godt fundament i indsatsen mod den stigende forekomst af MRSA i Danmark. I Nordjylland har vi siden ultimo 1990'erne anvendt det search and destroy-princip, som vejledningen anbefaler. Vi tror, at det er medvirkende til, at vi ikke kan genfinde denne stigning i Nordjylland.

På baggrund af vores erfaringer vil vi gerne kommentere nogle af punkterne i den nye vejledning.

Kontrolpodning efter afsluttet behandling: I vejledningen, pkt. 6.4.4 anbefales tre negative kontrolpodninger (dag 7, dag 14 og dag 21) før ophævelse af isolation på sygehusene, mens personer i primærsektoren kan nøjes med en kontrolpodning (dag 21).

I perioden fra den 1. januar 2000 til den 31. december 2005 diagnosticerede vi 150 MRSA-positive personer, hvoraf de 113 var tilgængelige for opfølgning. Af de 113 MRSA-positive personer var 22 negative ved kontrolpodninger en måned efter afsluttet behandling, men blev fundet positive ved kontrolpodning efter yderligere 2-10 måneder. Seksten af de 22 personer med recidiv havde community-acquired MRSA, og seks af 16 var raske husstandsmedlemmer uden risikofaktorer fundet ved screening. På grundlag af vores materiale vil vi anbefale, at der for både hospitals- og community acquired MRSA foretages kontrolpodninger efter minimum seks måneder, og at der skal foreligge mindst to negative kontrolpodninger, før de særlige kontrolforanstaltninger ophæves.

Screening af raske husstandsmedlemmer: I vejledningens pkt. 6.2.4 anbefales det, at raske husstandsmedlemmer kun bliver undersøgt, hvis de har individuelle risikofaktorer, og de behøver almindeligvis ikke at blive kontrolpodet (pkt. 6.4.4).

I perioden, hvor vi diagnosticerede 150 MRSA-positive personer, blev 24 fundet ved screening af raske husstandsmedlemmer uden risikofaktorer. Ved kontrolpodning var otte af 24 fortsat positive. Det lykkedes at dekolonisere syv af otte med mupirocin + klorhexidinbehandling. Kun en af otte måtte gennemgå systemisk antibiotikabehandling.

Antibiotikabehandling af svælgbærere: Det fremgår af vejledningens pkt. 6.4.3, at det ved behandling af svælgbærertilstand oftest er nødvendigt at supplere med systemisk antibiotika. I vores materiale var 43 af de 113 personer svælgbærere. Det lykkedes at dekolonisere 35 af 43 svælgbærere med 1-2behandlinger med mupirocin + klorhexidin. De resterende syv blev dekoloniseret med systemisk antibiotikabehandling med rifampicin/clindamycin eller rifampicin/fusidinsyre i 14 dage. Ved systemisk antibiotikabehandling er det vores erfaring, at clindamycin er mere effektivt end fusidinsyre, hvis resistensforholdene tillader det.

Det lykkedes os at dekolonisere samtlige af de 113 MRSA-positive personer.