Boganmeldelse: Kongen er død - kongen leve
”Hvad døde de kongelige af?” Koblingen mellem sober retsmedicin og en dreven fortæller sikrer en god og underholdende, skønt lidt overfladisk bog.
”Hvad døde de kongelige af?” Koblingen mellem sober retsmedicin og en dreven fortæller sikrer en god og underholdende, skønt lidt overfladisk bog.
Som lægelæser får jeg endeligt stillet min nysgerrighed i en bog. Litteraturen er fyldt med dødsfald, men det er oftest personens levende meritter, der optager forfatteren. Men ikke denne gang. Nu er sygdommene og døden hos de kendte selve kernen i en bog. Så mit første kriterium er opfyldt: lægenysgerrigheden bliver tilfredsstillet.
Mit andet kriterium er, at det skal være nogenlunde troværdigt. Retsmediciner Jørgen Lange Thomsen bruger de reelle kilder om disse kongelige 1000 år tilbage. Hans tolkninger fremstår saglige uden at være kedelig opremsning.
Retsmedicineren påpeger et interessant mønster i Svend Tveskægs slægt; forbavsende tidlig død og interessante tanker om medfødt hjerterytmeforstyrrelser. Senere i Oldenburgerslægten er det mere de ydre faktorer som meget store alkoholforbrug og stress hos den kongelige, som påpeges. Disse kongelige liv er uden privatliv, med skader og samtidig mangel på smertestillende medicin. Det, at forfatterne tænker ’hvorfor?’ og ikke bare kalder dem drukkenbolte, er læsværdigt.
Retsmedicinsk lærte jeg konkret, at man på obduktionsbordet ofte finder mindre åreforkalkning hos den alkoholiserede. Løjerligt og måske forklaringen på, at vi ikke møder mange svært alkoholiserede i vore kardiologiske afdelinger.
Mit tredje kriterium er underholdningsværdien. Den er også i orden. Koblingen mellem sober retsmedicin og en meget skrivedygtig forfatter med en levende fortællestil og stor kunnen i historiske emner er genial.
Teknisk kunne bogen godt have tålt at blive redigeret noget bedre. Mange gentagelser gør den samlede læsning noget hakkende. Der er jo ikke meget plads til hver enkelt kongelig i et spænd over 1000 år, så selvfølgelig er bogen noget overfladisk, men ideen er så god, at det kan tilgives. Jeg håber, der bliver mulighed for flere retsmedicinske undersøgelse af kisternes kongerester og glæder mig til den udvidede udgave om 20 år.
Anbefales.
Overlæge Ulla Davidsen
E-mail: ulla.davidsen@dadlnet.dk
Interessekonflikter: Ingen