Skip to main content

Kost og graviditet. Sund mad til dig og dit barn Langer JW.

Professor Arne V. Astrup E-mail: ast@kvl.dk

1. nov. 2005
2 min.

Man fristes til at udbryde, at: »Jerk Langer nu har gjort det igen«. Nemlig skrevet en perfekt, populær bog som indeholder al nødvendig opdateret viden om kost til den gravide, og som serveres på en let tilgængelig og konsekvent måde, uden hjemmestrikkede råd. Langers force er en forudgående minutiøs gennemgang af den videnskabelige litteratur med fokus på officielle anbefalinger og kontrollerede studier. Dermed bliver rådene solidt forplantet i den evidensbaserede medicin, hvor det ellers er muligt. Langers evne til at kommunikere med lægfolk og patienter i sine bøger er imponerende, især i lyset af, at han ikke har nogen klinisk erfaring som læge. Bogen er meget pædagogisk opbygget med 20 spørgsmål, hvor den gravide kan teste sin viden, en række nyttige informationer og råd til at undgå undervægt og overvægt, og derefter gennemgås særlige forhold såsom, hvad man bør spise, f.eks. som vegetar, hvis man skal have tvillinger, på særdeles nyttig vis. En gennemgang af f.eks. kaffe/alkohol, fordele/risici ved fede fisk er helt nødvendige og velskrevne kapitler. Det er faktisk svært at finde noget at kritisere. Jeg kan dog nævne tre steder, hvor jeg kunne pege på muligheden for, at en kommende revision kunne forbedre bogen. Langer er hoppet lidt med på vognen, at den måltidsudløste insulinstigning øger fedtdeponering, og at man derfor skal undgå kulhydrater, der giver for kraftig insulinstigning. Det er nu engang energibalancen, der bestemmer, om man tager på, eller om man taber sig, og der er meget dårlig dokumentation for, at en kraftig insulinstigning kunne give vægtøgning. I det afsluttende afsnit om gestationelt diabetes kunne man ønske sig mere fokus på prækonceptionel vægt og excessiv gestationel vægtøgning som væsentlige, modificerbare risikofaktorer. Endelig kunne man ønske sig en tilføjelse af et kapitel, som punkterer alle ammestuekostråd, som florerer og formodentlig resulterer i en hel del fejlernæring hos gravide. Denne bog bør alle læger, jordemødre og gravide kvinder læse.

København:Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk, 2004.

176 sider. Pris: 199 kr.

ISBN 87-17-03741-7