LVP citeres for at sige, at »Andre akademiske medarbejdere på Slotsholmen, i interesseorganisationer, kommuner og regionskontorer arbejder om morgenen, sent om eftermiddagen og i weekenden« [1]. Det lyder som om LVP og de andre, der færdes inde på marmorgulvene, går rundt og bekræfter hinanden i, hvor dedikerede de er i modsætning til alle andre. Hospitalslægernes arbejdstider omfatter foruden de ovennævnte som bekendt også helligdage, aftener og nætter. LVP & co. kender ikke virkelighedens arbejde i det danske sundhedsvæsen mellem blod, sved og tårer.
LVP citeres for, at lægers overenskomster er blandt årsagerne til udviklingen fra ansvarlig læge til »episodelæge« [1]. Det savner enhver begrundelse. Derimod er styringsinstrumenter under principper som New Public Management (som f.eks. DRG-point), direkte møntet på at belønne målbart samlebåndsarbejde og ikke hverken kvalitet eller forløbsansvarlighed.
Forhastet indførelse af speciallæger i front
Nu implementeres princippet om »speciallægen i front«. I Akutrapporten [4] anbefalede Sundhedsstyrelsen i 2007, at man inden for 5-10 år på hospitaler med akutmodtagelse skulle have døgndækkende tilstedeværelse af speciallæger i intern medicin, ortopædkirurgi, parenkymkirurgi og anæstesiologi. Hvornår og hvor det blev strammet op til parolen »speciallæger i front«, ved jeg ikke. Det står heller ikke klart, hvorfor regionerne forhaster sig med at gennemføre det, når der endnu ikke er speciallæger nok, og der i øvrigt stadig er tre år tilbage af den af Sundhedsstyrelsen forventede implementeringsperiode. Endelig finder jeg det uforståeligt, at man ikke anerkender læger, der er i det sidste år af common-trunc-delen af deres speciallægeuddannelse, for i denne sammenhæng at tælle som speciallæger (de er i hvert fald i de internmedicinske specialer de mest kompetente læger til at varetage behandlingen af akut syge patienter i et ikkegrenspecialiseret regi). Hvis der var speciallæger nok og økonomi til flere lægelønninger gav det mening. Hospitalerne har ingen af delene, men flytter alligevel speciallæger fra dagfunktion i deres grenspeciale til vagtarbejde som generalister. Vil dette ikke forringe muligheden for at agere som behandlingsansvarlig læge?
Fri os for karrieremagere i ledelsen
Jeg har valgt geriatri som speciale. I geriatrien er sikring af patientforløbene et centralt paradigme, der udmøntes i et tæt tværfagligt samarbejde.
Også overlægekollegerne fra de andre specialer ser jeg ofte arbejde på sygehuset efter almindelig fyraften – til trods for, at det ikke udløser nogen ekstrabetaling. Men vil de blive ved med det, når de fremover kommanderes i vagt?
Det er korrekt, at de dårligst uddannede, svage patienter uden resursestærke pårørende er taberne i det komplicerede sundhedsvæsen. Det er nødvendigt, at forløbene sikres, og kommunikationen tilpasses. Det kræver bl.a. tilstrækkelige personaleresurser og it-systemer, der virker.
Fri os for unyttige registreringer. Og fri os for karrieremagere i ledelsesstrukturen; de mest magtfulde stillinger i ledelsen af det danske sundhedsvæsen bør forbeholdes sygeplejersker, jordemødre og læger, som har personlig erfaring fra den kliniske virkelighed.