Skip to main content

Lægeansvarsudvalget: Ikke defenciv medicin

Formand for Lægeansvarsudvalget Marlene Mohr. Medlem af Lægeansvarsudvalget Ole Nørskov. E-mail: olenorskov@dadlnet.dk

13. jan. 2012
2 min.

Interessekonflikter: ingen

Tak for kommentaren til Lægeansvarsudvalget meddelelse i Ugeskrift for Læger.

Der fremdrages flere relevante overvejelser omkring indlæggelse af patienter med brystsmerter. Først og fremmest skal det anføres, at årsagen til Sundhedsstyrelsens vejledning er opstået, fordi man har konstateret, der er for mange uopdagede tilfælde med akut myokardieinfarkt, da symptomerne netop er så ukarakteristiske. Sundhedsstyrelsen har derfor erkendt, at man må acceptere et stort antal overflødige akutte indlæggelser med den deraf følgende belastning af de kardiologiske afdelinger.

Det må imidlertid understreges, at hovedformålet med denne strategi er at opdage flere hjerteanfald end før og fange de atypiske. Slutresultatet skulle gerne være en bedre overlevelse. Os bekendt er der ikke lavet en specifik opgørelse omkring effekten af den nye strategi.

Frustrationen over, at man skal parkere sin kliniske vurdering, kan vi godt forstå, men som anført ovenfor er det fordi, den er for usikker.

Hvorvidt der er tale om defensiv medicin, når man følger officielle retningslinjer, mener vi kan diskuteres. Defensiv medicin er vel mere et spørgsmål om at dække sig ind, uden at der er en sikker vejledning eller viden, som begrunder handlinger i den givne situation, men at man blot vil sikre sig mod eventuelle klager. I dette tilfælde er der tale om at følge en national vejledning udgivet af Sundhedsstyrelsen og baseret på Dansk Kardiologisk Selskabs rapport om emnet. Det er efter vores overbevisning ikke defensiv medicin.

Vores erfaring er dog, at klagesager altid opstår uventet, hvilket vel også er logisk, for havde man sikker viden om, at der var ved at ske en fejl eller en begivenhed, som der var stor utilfredshed med, ville man nok reagere.

Brystsmerter er i øvrigt ikke den eneste tilstand, som Sundhedsstyrelsen har udtalt sig om, og hvor der skal handles ud fra specifikke symptomer; det gælder f.eks. også torsio testis.

Litteratur til debatten om brystsmerter

Referencer

  1. Nørskov O. Brystsmerter. Ugeskr Læger 2011;173:3120-1.
  2. Sundhedsstyrelsen. Vejledning om behandling af patienter med akutte atypiske brystsmerter. Sundhedsstyrelsens vejledning 9056, 8. feb 2010.
  3. Dansk Cardiologisk Selskab. Akut koronart syndrom. Retningslinjer for diagnostik og behandling. Dansk Cardiologisk Selskab, 2004.
  4. Sundhedsstyrelsen. Vejledning om diagnostik af torsio testis. Sundhedsstyrelsens vejledning 9028, 5. feb 2009.
  5. Helligsø P, Nørskov O. Torsio testis. Ugeskr Læger 2011;173:100.
  6. Hjortø, S. Hvor defensivt kan det blive? Ugeskr Læger 2011;173:3290