Skip to main content

Lægen som whistleblower i flygtningesager: Hvor er etikken i Lægeforeningen?

♠ Overlæge Niels Henrik Hjøllund, Århus V E-mail: nhhjollund@gmail.com

21. maj 2010
2 min.

I Dagens Medicin 7. maj tilbageviser Poul Jaszczak, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, kritik af Lægeforeningens høringssvar til ændring af udlændingeloven. Poul Jaszczak fremlægger to argumenter: 1) at lægens ytringsfrihed ikke er truet, og 2) at en lægeerklæring skal være uvildig.

Naturligvis er lægens ytringsfrihed ikke truet - det er slet ikke lægen, der i farezonen her, men derimod de mennesker, hvis skæbner blotlægges ved udfærdigelsen af en speciallægeerklæring. Og naturligvis skal en lægeerklæring være uhildet - bestemmelserne om uhildethed har vi jo i forvejen. En lægeerklærings formål er at belyse præmisser, som en myndighed skal træffe juridisk afgørelse ud fra, og tendentiøse konklusioner eller juridiske amatørvurderinger gavner slet ikke patienten/klienten.

Men hvis der træffes en horribel afgørelse, skal lægen for pokker blæse kraftigst muligt i de fløjter, der nu er adgang til. Og jeg ville forvente støtte fra Lægeforeningen - og ganske særligt fra dennes etiske udvalg. Men nej: Lægeforeningen accepterer, at en lægeerklæring fremover kasseres, »hvis lægen efter afgivelse af erklæringen eller udtalelsen henvender sig til pressen og kritiserer ministeriets sagsbehandling«. Javel - lægen må gerne ytre sig, men i samme øjeblik kasseres erklæringen. Og så skal asylansøgeren, som ydermere ofte selv skal betale erklæringen, ud at betale en ny. På denne durkdreven måde skaffer ministeriet sig arbejdsro fra lægelig side - nu med Lægeforeningens accept.

> Svar:

Niels Henrik Hjøllund refererer Lægeforeningens holdning ukorrrekt. En læge skal naturligvis have mulighed for at kritisere en hvilken som helst afgørelse i en sag - og om nødvendigt skal det ske højt og tydeligt. Men det forudsætter, at der er truffet en afgørelse. Lægeforeningen har forholdt sig til situationen, inden der er truffet en afgørelse. Vi mener, at det er uheldigt, hvis en læge, som har skrevet lægeerklæring i en sag, tager stilling til, om samme sag bør ende med opholdstilladelse, mens sagen verserer. Samme regel gælder også i forbindelse med ansøgninger om førtidspension.

Formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg Poul Jaszczak E-mail: Poul.Jaszczak@dadlnet.dk