Skip to main content

Læger bør tage stilling til landsdækkende EPJ

Hvad mener lægerne om borgerforslaget om indførelse af én landsdækkende elektronisk patientjournal og udfasning af Sundhedsplatformen?

Lektor emeritus, dr.med. Marek Treiman
marek.treiman@gmail.com

20. aug. 2018
2 min.

I Danmark er vi stolte af at have en fagligt og socialt engageret lægestand. Dette engagement gælder ikke mindst lægernes arbejdsforhold til eget og patienternes bedste. Derfor ville det være oplagt, hvis hver enkelt af de mange kollegaer i Østdanmark, som nu til daglig er berørte af Sundhedsplatformens indførelse, hver for sig tog stilling i den debat om Sundhedsplatformens skæbne, som er ved at blive mere og mere intens i disse uger.

Ugeskriftet har dækket bredt [1] de mange og tunge problemer, som Sundhedsplatformens implementering har medført. Der har været kritiske ytringer i den almindelige presse fra flere overlæger og andre fagpersoner. Statsrevisorerne har leveret en særdeles kritisk rapport [2]. Facebook gruppen »Sundhedsplatformen? NEJ TAK!« med næsten 5.000 medlemmer bobler af indlæg.

Sagen angår i høj grad også læger i alle andre landsdele. Dels er der behov for, at systemerne gnidningsløst kommunikerer med og understøtter patientforløb på tværs af hele landet, dels er det en kendsgerning, at læger og andet sundhedspersonale flytter mellem arbejdspladserne i alle landets regioner. Det ville lette denne mobilitet meget at have et system, som ikke krævede, at hele uddannelsen i systemets anvendelse må startes forfra på den nye arbejdsplads.

En gruppe borgere (deriblandt undertegnede) har til Folketinget fremsendt et borgerforslag, der opfordrer til indførelsen af én velfungerende elektronisk patientjournal i hele landet og udfasning af Sundhedsplatformen [3]. Hvis borgerforslaget samler 50.000 underskrifter inden den 7. januar 2019, vil Folketinget være forpligtet til at behandle sagen.

Sundhedsplatformen er blevet et af de dominerende arbejdsvilkår for sundhedspersonalet, der dagligt betjener 2,6 millioner borgere. Det er noget, som medlemmerne af en traditionsrig og engageret lægestand med rimelighed kan forventes at finde en holdning til. Det er selvfølgelig hver enkeltes valg, om man ønsker at støtte borgerforslaget. Som i så mange andre situationer gælder det dog også her, at en undladelse også vil være en handling.

Referencer

LITTERATUR

1. ugeskriftet.dk/sundhedsplatformen.

2. https://www.ft.dk/samling/20171/almdel/FIU/bilag/143/1914161.pdf.

3. https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-01508.