Lokalsteroid og glaukom - og risiko ved øjenomgivelser
Vær opmærksom på forskellig klassifikation af lokalsteroiders styrke.
Vær opmærksom på forskellig klassifikation af lokalsteroiders styrke.
Vi har med interesse læst statusartiklen om steroidbehandling og risiko for glaukom, udgående fra Øjenafdelingen, Aarhus Universitetshospital, trykt i Ugeskrift for Læger 17. august 2015 [1].
Fakta
Vi var særligt interesserede i risikoen ved brug af lokalsteroid i øjenomgivelser. Forfatterne refererede et studie, hvor 58 voksne patienter med atopisk dermatitis var blevet behandlet periokulært kutant med potent steroid gruppe III-IV gennemsnitligt fire dage om ugen i ca. fem år, hvoraf en enkelt patient udviklede intraokulær hypertension [2]. Vi undrede os umiddelbart over brugen af stærkt og meget stærkt virkende glukokortikoider i øjenomgivelser, da vi i klinikken anbefaler svagt, evt. middelstærkt virkende lokalsteroid (gruppe I-II) til øjenomgivelser. Ved gennemlæsning af referencen blev vi dog opmærksomme på, at det hollandske studie anvendte WHO’s klassifikation af lokalsteroider og dermed opererede med syv styrker (1-7), hvor 1 er den stærkeste. De anvendte præparater vil således svare til lokalsteroid gruppe II-III efter dansk/europæisk klassifikation. Endvidere var antallet af patienter, som regelmæssigt havde anvendt lokalsteroid, i alt 37.
Konklusivt er der således et begrænset datamateriale, og vi vil anbefale, at man i samarbejde mellem dermatologer og oftalmologer gennemfører et kontrolleret prospektivt studie af intraokulært tryk hos patienter, som lokalbehandles med kortikosteroider versus calcineurinhæmmere.
Jeppesen P, Krag S. Steroidbehandling og risiko for glaukom. Ugeskr Læger 2014;176:V02140111.
Haeck IM, Rouwen TJ, Timmer-de Mik L et al. Topical corticosteroids in atopic dermatitis and the risk of glaucoma and cataract. J Am Acad Dermatol 2011;64:275-81.