Skip to main content

Medicinsk sociologi - sociale faktorers betydning for befolkningens helbred

Bogen kan absolut anbefales. Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Annemarie Knigge E-mail: AKN@sst.dk INTERESSEKONFLIKTER: ingen

16. sep. 2011
2 min.

FORFATTERE:

Lund R, Christensen U, Iversen L

FORLAG: København: Munksgaard Danmark, 2011

SIDER: 296

Pris: 378 KR.

ISBN:

978-87-6280-944-4

Bogen »Medicinsk sociologi« er nu udkommet i tredje udgave. Den er primært beregnet til undervisningsbrug, men kan også anvendes af interesserede og praktikere som en oversigt over og indføring i aktuelle begreber i den danske sundhedsdebat.

Sociale forhold, sociale faktorer eller sociale determinanter: Kært barn har mange navne. Fokus på betydningen af sociale eller samfundsmæssige forholds indflydelse på befolkningens helbred er fortsat vigtigt i den danske sundhedsforskning og sundhedsdebat. Bogen bliver derfor ikke uaktuel i nærmeste fremtid.

Bogen har nye kapitler om etnicitet, livsforløb og sammenhængen mellem fysiologi og stress.

I kapitlet »Migration, etnicitet og helbred« belyses den ulighed i sundhed, som er karakteristisk hos indvandrere/flygtninge og etniske danskere. Som andre ulighedsfænomener har problemstillingen tre aspekter: et sundhedsmæssigt, et politisk og et økonomisk, som skal gå op i en højere enhed, hvis udviklingen skal vendes.

I kapitlet »Livsforløb og helbred« lægges der endnu en brik til puslespillet af faktorer, som sygdom er betinget af. Her beskrives vigtigheden af at inddrage livsforløbsepidemiologi i sundhedsforskningen, dvs. at se på hele menneskets livsforløb - fra føtalliv til alderdom og videre til næste generation.

Kapitlet »Fysiologiske mekanismers betydning for stress« supplerer bogens forrige kapitel om stress, men udgør også en selvstændig grundig gennemgang af en række fysiologiske mekanismers virkninger på kort og længere sigt.

Som læser sidder man med en fornemmelse af at være blevet ført sikkert gennem de mest centrale faktorer af betydning for befolkningens helbred, sygdom og dødelighed. Kun sporadisk fokuseres der på, hvilke strategier og tiltag der faktisk kan forebygge sygdom og skabe sundhed.