Igen er Peter Gøtzsche på banen med kritiske udsagn om brystkræftscreening, denne gang i samarbejde med Ole Hartling [1].
Når lederen af Det Nordiske Cochrane og formanden for Det Etiske Råd skriver sammen om et så vigtigt emne, vil man som læser forvente, at der både er god orden på det videnskabelige indhold og på etikken.
Mange af de spørgsmål, der diskuteres i det to sider lange indlæg, har tidligere været diskuteret indgående både i Ugeskriftet og i væsentlige internationale tidsskrifter. Jeg vil her fremhæve et meget markant udsagn, som samtidig er en skræmmende oplysning for den læser, der ikke har indgående kendskab til den bagvedliggende litteratur.
Efter at have beskrevet den usikre, i bedste fald beskedne, effekt, der efter deres mening vil være af at indkalde 1.000 kvinder til screening gennem ti år skrives: »... samtidig vil to ekstra kvinder få fjernet brystet ... idet disse kvinder ikke ville være blevet opereret, hvis man ikke havde haft screening«. Man forstår altså at flere kvinder, helt unødvendigt, vil få »fjernet brystet«, hvis der indføres screening, nemlig formentlig to ud af hver 1.000 kvinder der i en årrække screenes. Dette er en oplysning, som givetvis må skræmme politiske beslutningstagere og kvinder, som overvejer at deltage i brystkræftscreening. Det bemærkes at sætningen er skrevet i futurum. Læseren kan altså kun få den opfattelse, at forfatterne har data, der belyser forholdene i dagens terapeutiske situation.
Som reference henvises til Olsen og Gøtzsches oversigt over brystkræftscreening publiceret på The Lancets hjemmeside [2]. Selv ved en grundig gennemlæsning kan man ikke finde andre oplysninger her, end hvordan det gik med mastektomifrekvensen i perioden 1976-1986, da screeningstudierne gennemførtes, og da hyppigheden af mastektomier i en kort årrække steg. Dengang var bortoperation af hele brystet nemlig den eneste behandling for brystkræft, hvorfor man selvfølgelig foretog flere mastektomier, når der blev opdaget flere tilfælde med brystkræft. Da man indførte brystbevarende operation, ændredes dette billede dramatisk.
Når Gøtzsche og Hartling kommer med så bastant en udmelding, at flere kvinder vil miste brystet, må det kræve en solid dokumentation, alt andet vil være uetisk. Jeg kender ikke til undersøgelser, der kan dokumentere udsagnet, og skal derfor opfordre Gøtzsche og Hartling til at fremlægge den dokumentation, de sidder inde med i dette spørgsmål.
Referencer
- Gøtzsche P, Hartling O. Er oplysninger om brystkræftscreening troværdige? Ugeskr Læger 2003;165:1068-9.
- Olsen O, Gøtzsche P. Systematic review of screening with mammography (http://image.theLancet.com/lancet/extra/fullreport.pdf)