Skip to main content

Motivationssamtalen i sundhedssektoren

Sygeplejerske Helle Terkildsen Maindal E-mail: htm@alm.au.dk Praktiserende læge Torsten Lauritzen E-mail: tl@alm.au.dk

18. sep. 2009
2 min.

forfatterE:

Rollnick S, Miller WR, Butler CC

Forlag:

København: Hans Reitzels Forlag, 2009

Sider: 253

Pris: 298 kr.

ISBN: 978-87-412-5222-3

Når sundhedsprofessionelle sætter livsstilsændring på dagsordenen i mødet med patienten, kan begge hurtigt miste pusten, hvis ikke kommunikationen er målrettet.

Denne bog bidrager med en gennemgang af motivationssamtalen, som tager sit afsæt i den patientcentrerede konsultation. Motivationssamtalen kan anvendes som effektiv støtte til patientens adfærdsændring, selv i korte konsultationer a ti minutters varighed. I samtalen udforsker man den ambivalens, der følger med en forandringsproces, frem for at fokusere på den ideelle adfærd. Først gives et overblik over principperne for og evidensen bag den motiverende samtale. Motivationssamtalen knyttes til daglig klinisk praksis ved at se på tre former for kommunikation: styrende, vejledende og følgende. Derefter præsenteres centrale færdigheder i motivationssamtalen via eksempler og cases om rygning, kost, alkohol, motion, stress, medicinmisbrug og andre temaer, der påvirker helbredet. Evnen til at spørge, lytte og informere bliver udfoldet, så de fleste sundhedsprofessionelle må føle sig motiveret til at prøve nye strategier! I bogens sidste del integreres samtalens komponenter, og bogen afsluttes med forslag til, hvorledes motivationssamtalen kan anvendes i andre sammenhænge end den individuelle konsultation.

Med denne oversættelse har vi fået en lettilgængelig bog, der guider læseren gennem en velafprøvet kommunikationsform. Bogen er relevant i sundhedsfaglige uddannelser, herunder medicinstudiet, men også for færdiguddannede, der ønsker at videreudvikle deres kommunikationsevner. Samtidig er den også læseværdig for ikketerapeuter, når det handler om støttende samtaler med familie og venner. De fleste læsere vil kunne nikke genkendende til de eksempler, der anvendes, og det gør bogen særdeles vedkommende og brugbar. Betydningen af at turde blive sammen med patienten i den ambivalente fase understreges som en forudsætning for at skabe varig forandring. Bogen fastslår: »at det er patientens grunde til forandring, ikke dine, der har størst chance for at udløse en adfærdsændring« (p 24), hvilket kan være værd at huske og filosofere over, både når noget lykkes, og når det ikke lykkes. Det eneste tema, vi finder mangelfuldt belyst, er netop det indbyggede dilemma, at man som professionel ved, hvad der er sundt, men samtidig må acceptere, at patienten måske tager det usunde valg.