Skip to main content

Nordentoft M, Jørgensen P, Galløe M, Krarup G, Martinussen M, eds. Unge med psykose - en integreret indsats

Erik Simonsen

2. nov. 2005
2 min.

OPUS-projektet er en af de senere års mest spændende nyskabelser inden for dansk psykiatri. Det er prisværdigt, at forskergruppen bag OPUS allerede nu, mens de videnskabelige resultater kun i beskedent omfang er gjort op, i denne bog har opsamlet deres foreløbige viden og erfaringer med behandlingsmodellen. OPUS-projektet har været begunstiget af en massiv støtte økonomisk fra Social- og Sundhedsministeriet, Psykiatrien i Århus Amt, H:S og Københavns Kommune. En af vanskelighederne ved offentlig støttet klinisk forskning af disse dimensioner er, at projektet skal blive en succes for at kunne videreføres.

Og det gode budskab må ud hurtigst muligt, både for at inspirere andre til at følge trop, men også for at påvirke udviklingen og beslutningstagere inden for psykiatrien.

OPUS repræsenterer en ny bredt anlagt arbejdsmetode over for unge med psykose. Behandlingen orkestreres efter devisen: tidlig opsporing ved psykoseteam (»opsøgende psykoseteam«), hurtigt indsats i patientens eget hjem, familiegrupper for de pårørende, undervisning om sygdommen, medicinsk behandling, social færdighedstræning og anvendelse af kognitive metoder.

Mange afsnit er særdeles velskrevne, båret af kliniske erfaringer, og tværfagligheden i behandlingen folder sig smukt ud i bogen. Det er befriende, at man i redaktionskomiteen også giver plads til nogle selvkritiske betragtninger om vanskeligheder ved at implementere modellen (i Århus).

Jeg savner i bogen en kritisk stillingtagen til modellen bag de opsøgende psykoseteam, som internationalt er udsat for en hel del kritiske vurderinger.

Bogen kommer på et tidspunkt, hvor vi i psykiatrien skal sætte mere fokus på behandlingens kvalitet end på ydre rammer og koordination.

Bogen er et stærkt bidrag til udviklingen af standardiserede behandlingsprogrammer over for førstegangsskizofrene og et godt et eksempel på, hvordan bredt anlagte, kliniske forskningsprogrammer har langt større innovativ kraft end isolerede forsøg med ny medicin eller anden enkeltstående terapiform. Individuel dynamisk psykoterapi, miljøterapi, kreative terapiformer og andre elementer i moderne, behovstilpasset psykosebehandling indgår ikke i OPUS-konceptet. Det nationale skizofreniprojekt (DNS) og TIPS-projektet vil kunne bidrage med resultater af dette.

Det er godt for patienterne, at der blandt behandlere igen er entusiasme, visioner og videnskabelig interesse for den skizofrene patient.

Bogen bør indgå i alle psykiatriske fagbiblioteker, på uddannelsesinstitutioner for psykiatrisk personale og på reolerne hos de behandlere, der beskæftiger sig med moderne, tværfaglig baseret psykosebehandling.

København: Hans Reitzels Forlag, 2002.

204 sider. Pris: 250 kr.

ISBN 87-412-2479-5