For nogle uger siden vakte det opsigt i offentligheden, at en dansk forskergruppe fra Copenhagen Trial Unit (CTU) annoncerede, at de nu har påvist, at behandling med lægemidler af klassen af selektive serotoningenoptagshæmmere (SSRI) med stor sandsynlighed er uden effekt på depressionssygdom. De har gennemført og publiceret en undersøgelse, hvor de fandt, at der ganske vist er en signifikant gennemsnitlig behandlingseffekt af SSRI-præparater, men at effekten er så lille, at den er klinisk betydningsløs [1]. Forskergruppen har på baggrund af sine fund senere bl.a. hævdet, at ”det er utvetydigt videnskabeligt bevist, at de såkaldte lykkepiller skader mere, end de gavner” [2].
Skævvredet inklusion
Jeg har sat mig grundigt ind i den publicerede artikel [1], og jeg har følgende kommentarer og spørgsmål:
Det undrer mig, at ingen af artiklens 15 forfattere er psykiatere eller forskere med erfaring inden for kliniske forsøg med medicinsk antidepressiv behandling. Det kan være forfriskende at se på et nedtrådt forskningsområde gennem nye briller, men såvel sund fornuft som The Cochrane Collaborations anbefalinger tilsiger, at ”it is important that at least one author is knowledgeable in the area under review”, når man designer en metaanalyse [3].
Metaanalysen inkluderer ”a total of 131 randomised placebo-controlled trials enrolling a total of 27,422 participants”. Resultatet er en mængde forskelligartede studier, hvor patienter med depression blev behandlet med SSRI uden hensyn til faktorer som studiernes varighed, eller hvilke doser SSRI der blev anvendt, og uden forsøg på at finde sammenlignelige patientpopulationer. På denne måde inkluderes masser af patienter, der enten er blevet behandlet i for kort tid, til at SSRI kan udvise fuld effekt, er blevet behandlet med utilstrækkelige doser, eller man har tilhørt patientpopulationer, der gør effekt af behandlingen mindre sandsynlig. F.eks. patienter, der er under kokainafvænning, patienter med behandlingsresistent depression og lignende. Med andre ord: metaanalysen er kraftigt skævvredet til fordel for placebo.
Studierne i metaanalysen
Lad os se på nogle eksempler:
• Man har inkluderet et studie, hvor det afprøves, om en lavdosisbehandling med paroxetin 12,5 mg til patienter under geriatrisk behandling giver færre bivirkninger, end den normalt anbefalede dosis på 25 mg gør; det gør 12,5 mg, men den lille dosis medfører en mindre forbedring af depressionsscore, end 25 mg gør, og de 168 patienter behandlet med denne suboptimale dosis kommer så til at indgå i den samlede metaanalyse på linje med de 117 patienter behandlet med 25 mg.
• Man har inkluderet et studie, hvor 44 opiodafhængige patienter med depression fik suppleret deres methadonbehandling med Fluoxetin eller placebo i 12 uger; det var der ikke så overraskende ingen effekt af.
• Man har inkluderet et studie, hvor 21 patienter blev behandlet med 10 mg Escitalopram i en uge med henblik på at bedømme aktiviteten i amygdala ved MR-skanning; efter en uges behandling var deres gennemsnitlige depressionsscore, som man også havde målt, ikke signifikant bedre end de 21 placebobehandledes.