Skip to main content

Omkostningerne til USA's sundhedsvæsen

♠ Speciallæge i almen medicin Kjeld Jakobsen. E-mail: kjeldjakobsen@kabelmail.dk

12. mar. 2010
2 min.

Nils Rosdahl, speciallæge i samfundsmedicin, har i Ugeskriftet (2009;171:3385-6) efterlyst »en virkelig tilbundsgående artikel om det amerikanske (sundheds)system, hvor der blev gjort rede for de reelle pengestrømme«.

Der peges konkret på Arnold Relman, professor emeritus i medicin og socialmedicin ved Harvard Medical School,som mulig forfatter af en sådan en artikel. Der kunne peges på mange andre kvalificerede potentielle bidragydere til at belyse forholdene i det amerikanske sundheds-system.

Der er al mulig grund til at støtte forslaget om at få større indsigt i den højst aktuelle debat om det amerikanske sundhedssystem, nu hvor den længe forberedte sundhedsreform er undervejs til endelig vedtagelse i senatet og kongressen. Hvad er intentionerne? Hvad bliver ændret i dette verdens dyreste sundhedssystem? Hvad er de sundhedsfaglige og sundhedsøkonomiske kendsgerninger, der ligger bag løfterne om de store besparelser og den større effektivitet? Der loves langt mere sundhed for de samme penge? Hvad er fakta bag de ideologiske kampråb? Hvad har været argumenterne undervejs? Hvordan diskuteres det frie valg blandt sundhedssystemets brugere over for den sociale solidaritet? Hvordan stiller de professionelle organisatorer sig (her har vi en særlig interesse i at vide, hvorledes den amerikanske lægeforening forholder sig!?).

Mange af disse spørgsmål kan ikke siges at være uinteressante for den danske sundhedsfaglige og sundhedspolitiske debat om den fremtidige udvikling i det danske sundhedsvæsen!

Mange spørgsmål i den hjemlige diskussion ville have stort udbytte af at blive set i lyset af de amerikanske erfaringer.

Den fremtidige indretning af det danske sundhedssystem vil vidtgående blive præget af ideologiske - og ikke af sundhedsfaglige - argumenter.

Det er derfor vigtigt, at de professionelle - her lægerne - kan forholde sig så fagligt og sagligt veldokumenteret som muligt til den ideologiske retorik for at yde kvalificeret modspil.

Ugeskriftet har i den forbindelse en vigtig rolle at spille. En rolle, der synes underspillet.

Kunne redaktionen ikke redegøre for sin holdning til ovenstående?

Og såfremt redaktionen er vidtgående enig i ovenstående, kunne den løfte sløret for, hvordan den vil dække området fremover, her specielt den amerikanske sundhedsdebat?

Til berigelse af den hjemlige debat!

> Svar

Chefredaktør Torben Kitaj. E-mail: tki@dadl.dk

Ugeskriftet planlægger at følge debatten om det amerikanske sundhedsvæsen i en række journalistiske artikler. Vi har en fast aftale med journalist Minna Skau, som er bosat i New York.