MR-teknologien - senest anerkendt af den svenske Nobel Komite - for sine epokegørende kvaliteter vinder i disse år stadigt hurtigere frem i den daglige klinik. Samtidig har Sund-hedsstyrelsens nylig udsendte cirkulære om røntgensikkerhed [1] fastslået, at konventionel røntgen og CT udgør en reel strålehygiejnisk sundhedsrisiko for de undersøgte patienter.
Med baggrund i ovennævnte samt de netop reviderede guidelines fra Dansk Radiologisk Selskab [2] kan det fastslås, at MR-skanning i stort set alle kliniske tilfælde - når avanceret billeddiagnostik kommer på tale - i fremtiden er førstevalg i udredningen af sygdomme i lænderyggen. I den store sammenhæng er CT-skanneren kun et overgangsfænomen.
I de kliniske guidelines og MTV-rapporter fra 1990'erne [3, 4] som stadig officielt er gældende, fastslås det, at brug af skanning ved lidelser i lænderyggen kun kommer på tale ved længerevarende invaliderende rygsmerter, og når eventuelle billeddiagnostiske abnorme fund forventes at ville resultere i en rygoperation. Den teknologiske udvikling på MR-området og øget kendskab til metodens diagnostiske muligheder gør det - efter vor opfattelse - nødvendigt at tænke anderledes og snarest påbegynde en revision af kliniske guidelines på rygområdet.
En række argumenter er vigtige i diskussionen:
-
MR-teknologien er blevet langt billigere (DRG-takst i 2003 = kr. 1.614 ) og billedkvaliteten bedre de seneste år. Teknologien er samtidig blevet mere tilgængelig i offentligt såvel som privat regi [5].
-
Vor viden er radikalt optimeret inden for få år, og MR-skanning må allerede i dag anses at udgøre den mest relevante og pålidelige parakliniske undersøgelse som findes på rygområdet [6].
-
Det er lovbefalet - så vidt muligt - at reducere brugen af ioniserende stråler i udredningsarbejdet [1]. CT bør undgås. MR-skanning er uden kendte skadevirkninger.
-
Politikernes og befolkningens krav om at sundhedssektoren yder en hurtig og effektiv sygdomsudredning, er skærpet, f.eks. skal unødige ventetider undgås (udvidet frit sygehusvalg).
-
Befolkningen har ingen forståelse for at lægen - i et ønske om at spare en »skanning« - overser en intraspinal tumor, fordi den diagnostiske konklusion alene baseres på en almindelig klinisk undersøgelse/CT.
-
En MR-skanning er et unikt pædagogisk redskab i samtale- og informationsseancen med patienten og øger pa-
-
tientkomplians [4].
-
En MR-skanning til rette tid kan spare mange patienter for unødige lidelser og samfundet for penge [4].
-
Prognoserne viser, at antallet af speciallæger inden for relevante specialer (f.eks. radiologi og reumatologi) reduceres med op imod 50% over det næste tiår. Der er derfor generelt behov for at rationalisere og afkorte det kliniske udredningsarbejde.
Det er for os åbenbart, at tærsklen for rekvisition af MR-skanning i forbindelse med »ondt i ryggen« ændres gradvist i den daglige klinik - i takt med de ændrede muligheder og behov. Det er på tide at starte en officiel diskussion om, hvor de fremtidige faglige grænsepæle på området skal placeres, og relevante kliniske guidelines bør snarest bringes i overensstemmelse med virkeligheden. På den baggrund mener vi, det er relevant hurtigst muligt at gennemføre en MTV-udredning - gerne nationalt - med fokus på implementering af MR-teknologien på rygområdet.
Litteratur:
Referencer
- Sundhedsministeriets Bekendtgørelse nr. 708 om brugen af røntgenanlæg. 1998.
- Vejledninger vedrørende radiologiske procedurer: Bevægeapparatet. Dansk Radiologisk Selskab, 2. udg, 2003. www.drs.dk
- Albeck MJ, Eskesen VN, Fedders O et al. Den kirurgiske behandling af diskusprolaps og andre degenerative årsager til nerverodskompression i lænden. Dansk Neurokirurgisk Selskab. Ugeskr Læger 1996;158 (suppl 3).
- Ondt i ryggen. Forekomst, behandling og forebyggelse i et MTV-perspektiv. Medicinsk teknologivurdering, serie B. København: Sundhedsstyrelsen, 1999:1-107.
- Lindequist S, Thomsen HS. Danmark er ca. fem år bagud med hensyn til antal MR- og CT-skannere i forhold til vore nabolande. Ugeskr Læger 2001;163:2971-3.
- Jarvik JG, Deyo RA. Diagnostic evaluation of low back pain with emphasis on imaging. Ann Intern Med 2002;137:586-97.