Skip to main content

Oxford handbook of clinical medicine. Sixth edition Longmore M, Wilkinson IB, Rajagopalan SR

1. reservelæge Mark A. Ainsworth E-mail: mark.ainsworth@dadlnet.dk

1. nov. 2005
2 min.

Håndbogen, der er skrevet af reservelæger, henvender sig til medicinstuderende og reservelæger og er tænkt som en »kittelbog«, der kan være ved hånden under det daglige arbejde på sengeafdelingen eller skadestuen/modtagelsen.

Bogen er bygget op i en kort generel del (inkluderende kapitler om emner som lægegerningen, epidemiologi og symptomer/objektive fund) samt en længere specifik del om de enkelte sygdomme og tilstande. Sidstnævnte består af kapitler, der dækker de forskellige medicinske specialer (inklusive neurologi og onkologi) samt de mest almindelige kirurgiske tilstande. Bogen afsluttes med en række kapitler, der omhandler klinisk kemiske fund og deres fortolkning, almindelige praktiske procedurer (såsom lumbalpunktur, pleuracentese etc.) og sidst men ikke mindst et langt kapitel om diverse akutte medicinske tilstande og deres behandling.

For kapitlerne dækkende de enkelte specialer gælder, at hvert enkelt emne er søgt beskrevet på maksimalt en side, og at man har tilstræbt at holde den modstående side blank, således at denne kan anvendes til egne notater. Teksten er passende illustreret med enkelte farvefotos, en del sort-hvide gengivelser af røntgenbilleder samt diverse figurer, tabeller og diagrammer.

Håndbogen er generelt velskrevet og giver et godt og klart overblik over de forskellige sygdomme og deres behandling. Om end anbefalingerne enkelte steder er præget af specielle UK-forhold, er de dog generelt anvendelige også i Danmark. Eneste undtagelse er selvfølgelig rekommandationerne vedrørende antibiotisk behandling af forskellige infektioner. I sagens natur er disse baseret på de resistensmønstre, man finder i UK, og afviger derfor væsentligt fra de danske.

Langt de fleste kapitler er kondenserede, men klare og relevante for den målgruppe, som bogen henvender sig til. Som særligt gode skal kapitlerne om akutte tilstande og om symptomer og fund fremhæves. Førstnævnte dækker stort set alle de akutte tilstande, en reservelæge kan blive udsat for, og sidstnævnte giver et godt overblik over de forskellige tilstande, der typisk ligger bag de enkelte symptomer eller fund. Bogens første kapitel om det at være læge er bestemt læseværdigt (og passende humoristisk), men man kan diskutere, hvor relevant det er at medtage i en bog, hvis omfang (874 sider skrevet med meget småt) og vægt (ca. et halvt kilo) i forvejen er tæt på den øvre grænse for, hvad man kan kalde en kittelbog.

Alt i alt må man sige, at bogen er en god ledsager for den medicinstuderende eller reservelæge, der begiver sig ud i den kliniske verden.

Oxford: Oxford University Press, 2004.
874 sider. Pris: 21,95 GBP.
ISBN 0-19-852558-3