Skip to main content

Patientforsikringens aktiviteter

Professor Johannes Bock. Overlæge Jens Krogh Christoffersen. E-mail: jkc@patientforsikringen.dk Overlæge Ole Hart Hansen, Patientforsikringen, København

16. mar. 2006
2 min.

I Ugeskrift for Læger skriver Aasvang et al [1], at Patientfor-sikringen ikke beskæftiger sig med analyser, der muliggør forebyggelse af patientskader. Dette er ikke ganske rigtigt. Selv om vores fornemste opgave er at behandle erstatningskrav fra patienter, har vi også en forpligtelse til at bidrage til skadeforebyggelsen, og denne forpligtelse tager vi og vores bestyrelse alvorligt.

Gennem vore 14 år på banen har vi opbygget en efter egen mening betydelig viden om patientskader. Vi driver en database, hvor vi siden 1996 har registreret snart 30.000 sager med oplysninger om grundsygdom, behandling og komplikationer for hver enkelt patient. Gennem denne registrering har vi været i stand til at bistå mange forskere og journalister med data som grundlag for deres arbejde. Også H:S Enhed for Patientsikkerhed har en enkelt gang fået data om forvekslingsoperationer fra databasen, og det har de været meget velkomne til.

I øvrigt er disse data til rådighed på www.patientforsikringen.dk for alle med lidt kendskab til databaser, men vi giver også meget gerne hjælp til alle, der kontakter os. Vi har gennem årene taget initiativ til syv artikler om patientskader, hvoraf i hvert fald en gav anledning til ændring af proceduren [2]. Flere artikler er på vej - herunder om colonperforation ved koloskopi, om 250 galdevejslæsioner ved kolecystektomi og om spædbørn, som får skade ved asfyksi på grund af håndteringen af forløsningen.

Da både Sundhedsstyrelsen og Patientforsikringen således har landsdækkende registre over skader opstået i sygehusvæsenet og i almen praksis, er der næppe grund til at oprette nye i en eller flere af regionerne.

H:S Enhed for Patientsikkerhed var så venlige at sende en foredragsholder til vores sidste møde om Patientskader i oktober 2005, så det er næppe ganske ukendt for Aasvang et al, at disse aktiviteter foregår på Nytorv. Det er vores grundlæggende opfattelse, at patientsikkerhed er en så alvorlig sag, at der er brug for alle forskningsinitiativer, som kan bidrage til skadeforebyggelsen.

Referencer

  1. Aasvang EK, Thorsen D, Petersen BL et al. Utilsigtede hændelser i patientklage- og forsikringssager på H:S Hvidovre Hospital i 2002 og 2003. Ugeskr Læger 2005;167:4659-63.
  2. Trap R, Adamsen S, Hart Hansen O et al. Severe and fatal complications after diagnostic and therapeutic ERCP: A prospective series of claims to insurance covering public hospitals. Endoscopy 1999;31:125-30.