De praktiserende lægers organisation (PLO) lancerede for et par uger siden en plakat, hvor der står »Ulven kommer«. Eventyret om drengen og ulven refererer netop til, at en dreng alt for mange gange råber »Ulven kommer« og dermed mister sin troværdighed. Det ender med at koste ham og hans fåreflok dyrt. Uden på nogen måde at sammenligne læger med får, vil jeg vove den påstand, at det samme sker i øjeblikket, når PLO advarer deres medlemmer mod en fare, der ikke eksisterer. Som værn mod ulven opfordrer formand Henrik Dibbern sine medlemmer til at opsige samarbejdet med det øvrige sundhedsvæsen, kræve fuld egenbetaling af deres patienter og dermed også isolere sig og opgive alt det, de har bygget op omkring deres praksis. Det vil skade patienterne, det vil skade samfundet, og det vil ikke mindst skade lægerne selv.
Urigtige tolkninger
I den forløbne uge har danskerne fået serveret en række tolkninger af regionernes intentioner og sundhedsministerens lovforslag, som mildest talt er urigtige.
-
Der er ikke tale om mere bureaukrati og mere papirarbejde. Det handler om, at de praktiserende læger blot skal dele nogle af de registreringer, som allerede skal laves.
-
Der er ikke tale om, at regionerne skal snage i personlige oplysninger. Men man skal kunne lave opgørelser og statistik, som kan bruges til at sikre bedre behandlingstilbud og planlægning af sammenhængende patientforløb. Det er et kvalitetsarbejde, som patienterne og den enkelte læge vil kunne få stor glæde af.
-
Der er på ingen måde tale om, at hverken regioner eller sundhedsminister blander sig i forholdet mellem læge og patient. Der er tale om, at alle læger skal følge med i den faglige udvikling og forpligte sig til at følge de faglige retningslinjer, så patienterne får den bedste behandling, uanset hvilken læge de går til.
Der er ikke tale om mindre samarbejde mellem de alment praktiserende læger og regionerne – eller resten af sundhedsvæsenet for den sags skyld. Samarbejdet er intakt – men det er rigtigt, at PLO har mistet sin vetoret og ikke længere kan modsætte sig, at en praktiserende læge i nærområdet f.eks. får lov til at fastansætte en anden speciallæge for at hjælpe med at passe patienterne.
Ulven kommer ikke
Men hvad nu hvis ulven virkelig kommer? Det gør den ikke. Sundhedsministeren har fremlagt lovforslag, som sætter nogle nødvendige og nye rammer for det fremtidige samarbejde, og vi har nu tid og mulighed for at forhandle os frem til en løsning på den baggrund. Lægerne kan arbejde videre på samme økonomiske vilkår. Der er intet væsentligt ændret for den enkelte læge og udelukkende fordele for patienterne.
Jeg håber derfor, at de praktiserende læger – for deres egen og for deres patienters skyld – vil kaste et blik på lovforslaget og ikke lade sig forlede af PLO’s udlægning, der ene og alene er rettet mod at sikre organisationen PLO de bedste vilkår og hverken er til lægernes eller deres patienters bedste.
Vi har opsagt overenskomsten, men ikke lægernes ydernumre. Når overenskomsten er opsagt, fastlægger sundhedsloven en procedure for, hvordan reguleringen skal fastsættes af sundhedsministeren. Den har senest været brugt på fodterapiområdet. Vi forventer, at PLO vil leve op til gældende aftaler og lovgivning, når det gælder, og at de praktiserende læger ikke aflevere deres ydernumre pr. 1. september 2013.
Regionerne ønsker fortsat, at de praktiserende læger er en central del af det sammenhængende danske sundhedsvæsen. Faktisk ønsker vi at styrke praktiserende lægers rolle, fordi modellen med de praktiserende læger som indgangen til sundhedsvæsenet er en god model.
Gennem de seneste år har regionerne været i gang med at fremtidssikre sundhedsvæsenet bedst muligt ved blandt andet at skabe en ny sygehusstruktur og organisere arbejdet på sygehusene på nye måder. Regionerne er også i gang med at konsolidere vores samarbejde med kommunerne for at sikre en bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet til gavn for borgerne. Og skal vi nå i mål med denne modernisering, så skal vi også have de praktiserende læger med.
Se formand for PLO Henrik Dibberns svar på s. 1515
INTERESSEKONFLIKTER: ingen