Samfundsmedicinerne hilser regeringens strategi »Miljø og sundhed hænger sammen« velkommen, men savner blandt andet konkrete forslag til fx indsats over for miljøpåvirkninger af børn, bl.a. i daginstitutioner.
Med strategien »Miljø og sundhed hænger sammen« ønsker regeringen at skabe et overblik over miljøfaktorernes betydning for sundheden samt at fastsætte mål og initiativer for de kommende år. Det er bl.a. hensigten med strategien, at den skal skabe en fælles ramme for et styrket samarbejde mellem relevante myndigheder om den fremtidige indsats.
Strategien er opdelt i to dele: Del I omhandler de overordnede principper for strategien samt en prioriteret 10-punktsplan for arbejdet. Del II beskriver de indsatser, som regeringen planlægger at iværksætte i de kommende år.
Der peges meget relevant på børn og gravide som grupper, der i særlig grad bør beskyttes mod skadelige miljøfaktorer. Men dette følges ikke op i strategien, fx i relation til småbørns særlige udsættelse for støj i daginstitutioner hvor det alene anføres, at Arbejdstilsynet vil »sætte fokus på« problemet. Det er imidlertid kun de ansatte i daginstitutionerne, der er omfattet af Arbejdstilsynets regler. For børnenes miljø i institutionerne findes der alene anbefalinger. Tilsvarende omtales det kendte problem, at »hvor tæt man er sammen« har betydning for forekomsten af smitsomme sygdomme i dag-institutioner, men dette følges ikke op af løsningsforslag.
Involvering af borgerne gennem information, medinddragelse og medansvar er et godt princip. Men det er en mulighed, som man må formode primært vil blive udnyttet af veluddannede borgere med overskud til at tage imod informa- tionerne og anvende dem kritisk i dagligdagen.
Den højest prioriterede indsats i strategiens 10-punkts-plan er, at negative virkninger af kemikalier skal reduceres, samt at farlige stoffer hurtigt skal erstattes med mindre farlige. I Danmark anvendes der i dag ca. 20.000 forskellige kemiske stoffer. Målet er, at der i 2020 ikke findes produkter på markedet, som indeholder kemikalier med skadelige sundheds- eller miljøeffekter. Man har imidlertid begrænset viden om effekterne af en lang række af de anvendte kemikalier, hvorfor første skridt er at udbygge denne viden bl.a. gennem computerberegninger.
Det fremgår bl.a., at industrien skal have ansvaret for at undersøge kemikaliers farlighed og sikre, at de ikke skader miljø og menneskers sundhed. Det er dog ikke nærmere beskrevet, hvornår dette kan gennemføres i større udstrækning i Danmark.
Der er sparsomme oplysninger om, hvorledes den planlagte udfasning af de farlige stoffer tænkes gennemført i løbet af perioden frem til 2020.
En god handlingsplan giver konkrete anvisninger for, hvordan de opstillede mål opnås. I denne »strategi og handlingsplan« er der foreslået etablering af en koordinerende arbejdsgruppe mellem en række ministerier. Man har som det ofte er tilfældet i overordnede strategier undladt at konkretisere, hvordan man forventer at stat, amter og kommuner skal arbejde sammen om at implementere strategien. En konkretisering af opgaverne på de forskellige niveauer er imidlertid en forudsætninger for at opnå de relevante mål, som strategien udpeger.
Ud over de midler, der allerede er afsat på finansloven til opgaver på miljøområdet, er der til indsatser inden for strategiens rammer alene afsat beløb til den tværministerielle arbejdsgruppe samt til en uafhængig forbrugerrettet informationsindsats. Der foreligger således ikke et konkret beslut- ningsgrundlag for iværksættelse af andre af strategiens forslag.
Med »Miljø og Sundhed hænger sammen« er der primært skabt et godt overblik over den aktuelle (begrænsede) viden om miljøfaktorer, som har betydning for befolkningens sundhed, ligesom der er skabt et grundlag for det videre arbejde med at beskytte befolkningen mod skadelige miljøfaktorer.
Vi ser frem til at følge den koordinerende arbejdsgruppes opfølgning på strategiens mål og indsatser.
Regeringens strategi »Miljø og sundhed hænger sammen« kan læses på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/default.asp?Sub= http://www.mst.dk/udgiv/publikationer/2003/87-7972-296-2/html/