Skip to main content

Regionerne skal bevares og styrkes

MF (S), forebyggelsesordfører, medlem af Sundhedsudvalget Flemming Møller Mortensen. E-mail: flemming.m.mortensen@ft.dk

11. mar. 2011
2 min.

Interessekonflikter: Ingen

Jeg er helt uenig med de Konservative, der nok en gang har foreslået, at man skal nedlægge regionerne. Ifølge dem er der tilsyneladende milliarder at hente på at nedlægge regionerne. Milliarder, der vel at mærke kan bruges til nye skattelettelser, hvis man følger den konservative logik.

Umiddelbart lyder forslaget også tiltalende; nedlæg regionerne og spar milliarder på administration. Men frem for at hoppe med på regionernes ligtog, er det imidlertid nødvendigt at kaste et kritisk blik på forslaget. For bliver alt per automatik bare bedre og billigere, hvis vi nedlægger regionerne?

Ifølge Carina Christensens ræsonnement er det »indlysende«, at et land af Danmarks størrelse kun har behov for to administrative led, men hun dokumenterer ikke, hvorfor det er indlysende, og hvorfor Danmark kommer til at spare milliarder ved at nedlægge regionerne. Man kan i sit stille sind spørge, om det virkelig kan passe, at De Konservative har fundet en mirakelkur, hvormed vi modsat andre lande kan spare flere milliarder på vores sundhedsvæsen, der jo er regionernes absolutte hovedopgave?

Fagkundskaben siger klart nej. Således tror hverken professor i statskundskab Poul Erik Mouritzen, direktør for Dansk Sundhedsinstitut Jes Søgaard, eller sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, at der er en krone at hente ved at nedlægge regionerne. Begrundelse? Regionernes økonomi er primært bundet op på driften af sundhedsområdet. Opgaver, der stadigvæk skal varetages, hvis regionerne ikke eksisterer, medmindre forslaget fra de Konservative indeholder sundhedsforringelser. Uden penge at spare udhules de Konservatives begrundelse således for at fjerne regionerne.

Jeg mener, at regionerne har klaret sig forbilledligt. Produktiviteten i sundhedsvæsenet er steget år efter år, man har formået at styre økonomien på trods af et voldsomt udgiftspres, og regionspolitikerne har gentagne gange udvist mod og handlekraft, når de har været tvunget til at træffe svære beslutninger. Jeg synes derfor det er på tide, at vi i stedet ser på, hvordan vi kan styrke regionerne. Ud over sundhedsområdet bør regionerne i højere grad tillægges opgaver inden for klima-, miljø-, og det specialiserede socialområde. Områder, hvor kommunerne ikke altid har den fornødne størrelse til at klare opgaven, og hvor vi politikere på Christiansborg ikke altid har den fornødne lokalindsigt. Regionerne skal ikke nedlægges, de skal derimod bevares og styrkes.