Skip to main content

Selvundersøgelse af brystet er ikke screening for brystkræft

Klinikchef Esbern Friis, Mamma- & Endokrinkirurgisk Klinik, H:S Rigshospitalet. E-mail: esben.friis@rh.hosp.dk

31. okt. 2005
3 min.

Fil.cand. My von Euler-Chelpin (MEC) gennemgår i Ugeskriftet den 14.3.2005 [1] litteraturen vedrørende selvundersøgelse af brystet (SUB) og klinisk brystundersøgelse (KBU) som screeningsmetode til tidlig opsporing af brystkræft. Originalarbej-derne er publiceret i 1990'erne, et enkelt i 2002, så det er ikke ny viden eller overraskende konklusioner, forfatteren når frem til, nemlig at ingen af de to metoder, anvendt som screening, medfører en reduktion af dødeligheden af brystkræft. MEC undres derfor over, at FADL's Forlag nyligt har udgivet en cd-rom [2] om SUB.

Samme dag, den 14.3.2005, udtaler læge Iben Holten (IH), Kræftens Bekæmpelse, i et interview om artiklens konklusion, at hverken SUB eller KBU kan ændre på dødeligheden af brystkræft og derfor ikke bør anbefales.

Trods dette budskab fraråder såvel MEC som IH kvinder at ophøre med SUB!

Jeg kan godt forstå, at danske kvinder forvirres over disse selvmodsigende budskaber, og jeg så da også gerne en mere forståelig og nuanceret formidling af gammelkendt viden.

Det centrale punkt i spørgsmålet er, at SUB ikke er en screeningsmetode, der har til formål at reducere dødeligheden i en given befolkningsgruppe. Mammografiscreening, som er et tilbud til 50-69-årige kvinder i få områder i Danmark, er den eneste screeningsmetode, der har vist en betydende reduktion af dødeligheden af brystkræft. Med den viden vi har, kan og bør SUB ikke betragtes, anbefales eller bedømmes som screeningsmetode.

Det er imidlertid alment forståeligt, at udsigten til helbredelse ændres med størrelsen af brystkræftknuder på diagnosetidspunktet, og hertil kommer, at et stort antal kvinder uden for, og i, screeningsalderen, på baggrund af den daglige medieomtale af brystkræft, er bekymrede og derfor undersøger sig selv, således som MEC og IH trods alt mener, at kvinder »ikke bør ophøre med«. Men SUB falder de fleste kvinder vanskelig at gennemføre og tolke, fordi de er usikre på, hvorledes SUB udføres bedst muligt og på, hvad det er, de skal lede efter.

Mit formål med at bidrage til cd-rommens tilblivelse har været at give oplysning om metodens værdi og først og fremmest vejledning om udførelsen af SUB. Det fremgår tydeligt af cd'en, at SUB ikke er en erstatning for mammografiscreening, men kan bruges som individuelt supplement til mammografi.

Cd'en anbefaler ej heller alle kvinder at foretage SUB, men giver vejledning til de mange, der ønsker at undersøge sig selv. SUB medfører stigning i antallet af mammografiundersøgelser, men det gør selvmodsigende information fra sagkyndige på kræftområdet også.

Oplysning og undervisning kan forhåbentlig bidrage til at dæmpe den bekymring, der er forårsaget af den fagtekniske debat, som mange sagkyndige vælger at føre i dagspressen

Interessekonflikter: Esbern Friis er uhonoreret medvirkende ved tilblivelsen af cd'en »Brystkræft kan opdages i tide«, FADL's Forlag, 2004.

Begge ovennævnte indlæg om selvundersøgelse af brystet har været forelagt My von Euler-Chelpin, der ikke har kommentarer.


Referencer

  1. Euler-Chelpin M von. Regelmæssig selvundersøgelse eller klinisk undersøgelse for tidlig opsporing af brystkræft. Ugeskr Læger 2005;167:1274-8.
  2. Brystkræft kan opdages i tide. Cd-rom. Fadl's Forlag, 2003.