Skip to main content

Sundhedsstyrelsen: Vejledninger drejer sig om patientsikkerhed

Overlæge, chef for Sundhedsstyrelsens Enhed for Tilsyn og Patientsikkerhed Anne Mette Dons. E-mail: sst@sst.dk

13. jan. 2012
2 min.

Interessekonflikter: ingen

Sundhedsstyrelsens vejledninger er et vigtigt værktøj til at højne patientsikkerheden. Flere læserbrevsindlæg har givet udtryk for, at vejledninger fra Sundhedsstyrelsen er virkelighedsfjerne og umulige at leve op til. Derfor vil vi gerne kort forklare, hvorfor og hvordan Sundhedsstyrelsen udarbejder vejledninger.

Gennem bl.a. tilsynssager får Sundhedsstyrelsen kendskab til risikosituationer og områder med særlig risiko for patientsikkerheden. Når der er tale om gentagne hændelser, f.eks. dødsfald inden for et bestemt område, vurderer Sundhedsstyrelsen, om en vejledning kan præcisere det fagligt acceptable niveau og dermed øge patientsikkerheden.

Sundhedsstyrelsen skal efter sundhedsloven følge forholdene i sundhedsvæsenet, og hvis styrelsen får kendskab til overtrædelser og mangler, er styrelsen forpligtet til at følge op på dette for at sikre den fremtidige patientsikkerhed. I den forbindelse kan Sundhedsstyrelsen i nogle tilfælde anse det for nødvendigt at udsende en vejledning.

En vejledning fra Sundhedsstyrelsens Enhed for Tilsyn og Patientsikkerhed er en tolkning af, hvordan en læge i bestemte situationer handler med den omhu og samvittighedsfuldhed, som lægen er forpligtet til at udvise efter autorisationsloven.

Kliniske retningslinjer beskriver, hvad man er enige om er den bedste kvalitet, og er ofte et sigtemål i kvalitetsudviklingen, hvorimod en vejledning beskriver den acceptable standard.

En vejledning udarbejdes altid i tæt dialog med Sundhedsstyrelsens faste sagkyndige, som har deres daglige gang i klinikken. En vejledning sendes også altid i høring hos relevante speciallægeselskaber. Vejledningen om akutte atypiske brystsmerter har f.eks. været i høring hos Dansk Cardiologisk Selskab og Dansk Selskab for Almen Medicin.

Det er Sundhedsstyrelsens mål, at vejledninger er bundet fast op på aktuel klinisk og praktisk lægefaglig viden, og styrelsen er løbende opmærksom på at revidere vejledningerne.

Litteratur til debatten om brystsmerter

Referencer

  1. Nørskov O. Brystsmerter. Ugeskr Læger 2011;173:3120-1.
  2. Sundhedsstyrelsen. Vejledning om behandling af patienter med akutte atypiske brystsmerter. Sundhedsstyrelsens vejledning 9056, 8. feb 2010.
  3. Dansk Cardiologisk Selskab. Akut koronart syndrom. Retningslinjer for diagnostik og behandling. Dansk Cardiologisk Selskab, 2004.
  4. Sundhedsstyrelsen. Vejledning om diagnostik af torsio testis. Sundhedsstyrelsens vejledning 9028, 5. feb 2009.
  5. Helligsø P, Nørskov O. Torsio testis. Ugeskr Læger 2011;173:100.
  6. Hjortø, S. Hvor defensivt kan det blive? Ugeskr Læger 2011;173:3290