Skip to main content

Sundhedsvæsenet har brug for stærke ledere!

Andreas Rudkjøbing lægger i sin leder op til en spændende debat, men desværre også en debat med et tveægget sværd indbygget, skriver formand Irene Hesselberg, Lederforeningen i DSR.

Irene Hesselberg, formand for 4.000 ledende sygeplejersker

16. maj 2019
2 min.

Måske har vi i en presset dagligdag overset, hvor vigtigt det er, at vi er ledere i sundhedsvæsenet, konstaterer Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, i en tankevækkende leder i sidste nummer af Ugeskrift for Læger.

Andreas Rudkjøbing lægger dermed op til en spændende debat, men desværre også en debat med et tveægget sværd indbygget. Jeg kan ikke være mere enig, hvis pointen er, at der er brug for god ledelse i sundhedsvæsenet.

En af mine gode lederkolleger satte sig for at følge en patient gennem systemet. Patienten nåede op på 72 indlæggelser i løbet af to et halvt år. I sådan et behandlingsforløb er det en oplagt konstatering, at der ikke kun er brug for effektiv behandling, men også brug for dygtig ledelse. Der er en tydelig og alvorlig risiko for, at et behandlingsforløb risikerer at miste sit overblik. Ja, jeg kunne jo næsten fristes til at tilføje, at der da ikke noget at sige til, hvis behandlingen og udgifterne endda risikerer at løbe galt et par gange eller flere ...

Men jeg er lidt usikker på, hvorvidt Andreas Rudkjøbing har det fokus. I stedet bruges nemlig en hel del kræfter på at fortælle, at ”andre faggrupper positionerer sig på ledergangen”. Lægerne skal arbejde og kæmpe for magten i sundhedsvæsenet, forklarer formanden for Lægeforeningen. Jeg synes, at det er ærgerligt, hvis vi ender med at spille faggrupper ud mod hinanden på denne måde og tilmed tale om en magtkamp.

Der er en vigtig fælles indsats i at sikre, at sundhedsvæsenet helt generelt får bedre forhold og ressourcer til at sikre, at vi fortsat har sundhed i verdensklasse. Her er det et vigtigt punkt også at sikre, at der bliver plads til god ledelse. Lad os arbejde for dette fine mål. Lad os sammen tale om, at der er brug for, at vi undgår behandlingsforløb uden overblik. Lad os sammen stille krav om, at lederne i sundhedsvæsenet får en ramme for deres ledelse, der kan sikre, at sundhedsvæsenet også er et godt sted at arbejde.

I den forbindelse har vi som faglige ledere også en fælles interesse i at sikre, at de kommende sundhedsfællesskaber ikke får ledelser med flertal af deltagere med borgmesterkæder om halsen. Lad os derfor sammen italesætte, at der er god mening i, at vi har ledere med udgangspunkt i sundhedsvæsenet. Men start nu ikke en helt unødvendig snak om faggruppers magt og magten i sundhedsvæsenet.