Skip to main content

> Svar:

Overlæge Hanne Tønnesen, Klinisk Enhed for Sygdomsforebyggelse, H:S Bispebjerg Hospital. E-mail: kl31@bbh.hosp.dk pdf-udgave Overlæge Hanne Tønnesen, Klinisk Enhed for Sygdomsforebyggelse, H:S Bispebjerg Hospital. E-mail: kl31@bbh.hosp.dk Overlæge Hanne Tønnesen, Klinisk Enhed for Sygdomsforebyggelse, H:S Bispebjerg Hospital. E-mail: kl31@bbh.hosp.dk pdf-udgave

1. nov. 2005
2 min.

Tak til Anders Beich for interessen for vores oversigtsartikel om systematisk alkoholintervention på sygehus [1].

Formålet med vores studie og de to øvrige refererede studier i dit brev var ikke enslydende. Vi ønskede at vurdere effekten af systematisk alkoholintervention baseret på screening blandt hospitalspatienter, mens Emmen et al [2] havde til formål at vurdere effekten af kort intervention på hospital, og din egen undersøgelse [3] ligeledes fokuserede på korttidsintervention, men i primær sektor. Forskellige formål vil naturligt føre til forskellige inklusionskriterier og dermed forskellige resultater og konklusioner.

Af vores artikel fremgår antallet af screenede og inkluderede tydeligt, og det er derfor let for læseren at foretage egne/yderligere vurderinger af effekten som f.eks. number needed to treat eller number needed to screen. Hvorvidt man så ønsker at lægge alle de heterogene studier sammen i en metaanalyse, som Beich et al har gjort i deres studie [3], eller om man ønsker at respektere heterogeniteten og se på studierne hver for sig med angivelse af tendensen, må være op til læserens egen metodologiske tilgang. Spørgsmålet om definitioner kan ofte give anledning til interessante diskussioner, som det f.eks. foregår i Det Nationale Begrebsråd om Forebyggelse under Sundhedsstyrelsen. Det må dog anses som tvivlsomt, om man kan kalde systematisk screening blandt operationspatienter for rådgivning på indikation.

H:S Bispebjerg Hospital har gennem mange år arbejdet med klinisk forebyggelse og har gennemført både videnskabelige undersøgelser og kvalitetsprojekter på området. Dette arbejde har vundet anerkendelse både nationalt og internationalt, og senest har WHO da også udnævnt og placeret et Collaborating Centre for Evidense-Based Health Promotion in Hospitals ved Klinisk Enhed for Sygdomsforebyggelse på Bispebjerg Hospital. Selvom der gøres et stor udviklingsarbejde på området, er der stadig lang vej igen, før alle patienter får relevante og kvalificerede tilbud om forebyggelse.


Referencer

  1. Mortensen TL, Tønnesen H. Systematisk alkoholintervention på sygehus. Ugeskr Læger 2004;165:3284-9.
  2. Emmen MJ, Schippers GM, Bleijenberg G et al. Effectiveness of opportunistic brief interventions for problem drinking in a general hospital setting: systematic review. BMJ 2004;328:318-22.
  3. Beich A, Thorsen T, Rollnick S. Screening in brief intervention trials targeting excessive drinkers in general practice. BMJ 2003;327:536-42.