Skip to main content

> Svar:

Overlæge Christian Gluud, Copenhagen Trial Unit, Center for Klinisk Interventionsforskning, H:S Rigshospitalet. E-mail: cgluud@ctu.rh.dk pdf-udgave Overlæge Christian Gluud, Copenhagen Trial Unit, Center for Klinisk Interventionsforskning, H:S Rigshospitalet. E-mail: cgluud@ctu.rh.dk Overlæge Christian Gluud, Copenhagen Trial Unit, Center for Klinisk Interventionsforskning, H:S Rigshospitalet. E-mail: cgluud@ctu.rh.dk pdf-udgave

1. nov. 2005
3 min.

Niels Hertz Jensen (NHJ) går i rette med resultaterne af vores Cochrane-litteraturoversigt [1, 2]. NHJ tolker en relativ risikoreduktion på 0,90 med et 95% konfidensinterval fra 0,77 til 1,05 som værende udtryk for en nedsættelse af kræftrisikoen med 10%. Sådan mener jeg ikke estimatet bør tolkes. Estima-tet bør tolkes som, at kræftrisikoen kan vise sig at sænkes med op til 23% eller at øges med op til 5% - med 95% sikkerhed - baseret på den forhåndenværende evidens. Og p.t. ved vi ikke, hvad vej det går. Hvis man læser videre i resultaterne [1, 2], vil man erfare, at estimatet for kræftforekomst blandt forsøg med adækvat metodisk kvalitet var 0,99 med 95% konfidensinterval fra 0,90 til 1,10. Det bør tolkes som, at kræftrisikoen kan vise sig at sænkes med op til 10% eller at øges med op til 10%. Og p.t. ved vi ikke, hvad vej det går. Det er fra sådanne adækvat udførte forsøg, at vi skal gøre os håb om at få estimeret den mest sande interventionseffekt [3-5].

Når man taler om doser af antioxidante kosttilskud, er det væsentligt, om man taler om rekommanderede »daglige doser« eller om »tolerable øvre daglige doser«. NHJ taler om førstnævnte, hvor jeg talte om sidstnævnte. Deraf forvirrin-gen. Den rekommanderede øvre tolerable daglige dosis for vitamin E angives til 1.000 mg - i forsøgene anvendtes op til 600 mg dagligt [1, 2]. Den rekommanderede øvre tolerable dosis for vitamin C angives til 2.000 mg - i forsøgene anvendtes op til 2.000 mg dagligt [1, 2].

Vi konkluderer i metaanalysen [1, 2], at antioxidante kosttilskud kan være forbundet med signifikant overdødelighed (relativ risiko 1,07, 95% konfidensinterval 1,03 til 1,11, seks højkvalitetsforsøg). Hvis vores estimat holder stik, kan overdødeligheden svare til ca. 9.000 ekstra døde pr. million antioxidantbrugere. Indtil NHJ eller andre fremlægger klare beviser for gavnligheden af og sikkerheden ved disse kosttilskud, synes jeg ikke der er grund til at anbefale dem. At fraråde grøntsager eller frugt er der p.t. ikke belæg for.

Interessekonflikter: Christian Gluud er desuden koordinerende redaktør for Cochrane Hepato-Biliær Gruppen.


Referencer

  1. Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG et al. Antioxidant supplements for prevention of gastrointestinal cancers: a systematic review and meta-analysis. Lancet 2004;364:1219-28.
  2. Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG et al. Antioxidant supplements for preventing gastrointestinal cancers. Cochrane Database Syst Rev. 2004 Oct 18:CD004183.
  3. Kjaergard LL, Villumsen J, Gluud C. Reported methodologic quality and discrepancies between large and small randomized trials in meta-analyses. Ann Intern Med 2001;135:982-9.
  4. Als-Nielsen B, Chen W, Gluud LL et al. Are trial size and reported methodological quality associated with treatment effects? Observational study of 523 randomised trials. 12th Cochrane Colloquium. Ottawa, Ontario, Canada 2004:102-3.
  5. Als-Nielsen B, Gluud LL, Gluud C. Methodological quality and treatment effects in randomised trials: a review of six empirical studies. 12th Cochrane Colloquium. Ottawa, Ontario, Canada 2004:88-9.