Skip to main content

Svar:

Overlæge Tove Rønne, SundhedsstyrelsenE-mail: tor@sst.dk

23. feb. 2007
3 min.

Tak for de præsenterede erfaringer fra Nordjylland, der jo viser, at det kan lade sige gøre at bekæmpe methicillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA) også i primærsektoren.

Sundhedsstyrelsens vejledning er skrevet med det formål at fastholde forekomsten af MRSA-betinget sygdom i Danmark på et fortsat lavt niveau.

Risikoen for at blive syg af MRSA er størst, hvis man i forvejen er syg eller svækket. Derfor er forholdsreglerne mest restriktive på sygehuse og mindst ude i det almindelige samfund.

For at nå målet er det imidlertid vigtigt at holde den samlede smittespredning, dvs. også smitte hos raske, på et lavt niveau. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle husstandsmedlemmer samtidigt gennemgår en kur for at fjerne bakterien, selv om den kun er påvist hos et af husstandens medlemmer. Dette skyldes, at risikoen for kontaktsmitte sædvanligvis er ret stor i en husstand, hvilket også er i overensstemmelse med, at I har fundet, at en del raske husstandsmedlemmer var smittet.

Imidlertid finder Sundhedsstyrelsen, at den ekstragevinst, der eventuelt ville kunne høstes, hvis alle raske husstandsmedlemmer (ud over at gennemgå kuren én gang) blev undersøgt og kontrolundersøgt endda op til flere gange, skal stå mål med indsatsen, som jo i forvejen er temmelig stor, ikke mindst for familien. Er der en, der får bylder, eller er der andre forhold, der taler for en øget indsats, vil en sådan jo blive iværksat. I øvrigt påpeges i vejledningen vigtigheden af, at alle husstandsmedlemmer skal være behandlet for f.eks. sår eller eksemer, før kuren, der også omfatter ekstra rengøring mv., iværksættes.

Hertil kommer, at personer, der selv har fået, eller har et husstandsmedlem, der har fået påvist MRSA inden for det seneste år, skal podes ved indlæggelse.

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at der for raske personer med MRSA ikke iværksættes »særlige kontrolforanstaltninger«, medmindre man arbejder i pleje- eller sundhedssektoren.

Jeres positive erfaringer med behandling af svælgbærertilstand uden brug af systematisk antibiotika er meget interessante, og den beskrevne strategi bør overvejes.

I øvrigt er vejledningen at opfatte som den minimumsindsats, det forventes, at sundheds- og plejepersonale ud fra vores nuværende viden skal yde for at nå målet. Det betyder f.eks., at det angivne omfang af podninger er at betragte som minimumsantal og minimumsintervaller, f.eks. kan kontrolpodningen dag 21 udskydes. Der kan således gøres yderligere i den enkelte region/kommune eller i den enkelte husstand, hvis ellers gældende regler f.eks. i forbindelse med patienters rettigheder overholdes.

Sundhedsstyrelsen har noteret sig, at I har fundet, at otte ud af 24 raske husstandsmedlemmer ved kontrolpodning fortsat var positive, hvilket er en overraskende høj andel.

Sundhedsstyrelsen følger udviklingen nøje, hvilket der jo nu er god mulighed for med den nye meldepligt.

Vejledningen vil blive evalueret, når der er indhøstet yderligere erfaringer.

Sundhedsstyrelsens vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA og andet materiale om MRSA kan findes på: www.sst.dk/MRSA og www.ssi.dk/mrsa