Skip to main content

> Svar:

Stud.med. Lene Ploug Wadland. Reservelæge Anne-Lene Schwartz Sveigaard, Amtssygehuset i Gentofte. Overlæge Anders Gadegaard Jensen, Anæstesiologisk-intensiv Afdeling V, Odense Universitetshospital. E-mail: anders.gadegaard.jensen@ouh.fyns-amt.dk

4. nov. 2005
3 min.

Tak til redaktionen af Ugeskrift for Læger for at give os mulighed for at kommentere indlægget.

I vores artikel [1] præsenteres vores undersøgelse så korrekt som muligt. Undersøgelsens formål, præmisser, design, materiale og metode samt resultater er beskrevet. At vores artikel giver anledning til en leder [2] og til omtale i avis og tv omkring offentliggørelsen, mener vi er positivt for debatten om fødendes smerteoplevelse og positivt for kommende fødende, som forhåbentlig kan få en tilfredsstillende smertelindring. Debat om dette emne er nødvendig, da svære fødselssmerter øjensynlig stadig forekommer. I vores spørgeskemaundersøgelse angav 68%, at det gjorde meget eller uudholdeligt ondt at føde. Det er så vidt vi ved første gang, der i Danmark er blevet sat tal på fødselssmerten. At kun 70% af de, der besvarede spørgeskemaerne, var tilfredse med smertelindringen, er også et tegn på at noget bør der gøres.

Et af artiklens [1] hovedbudskaber er, at de fødende var for dårligt informerede om brug af epidural smertelindring til trygt at kunne vælge dette. I en artikel kan vi kun beskrive svarene på det, vi har spurgt om. Halvdelen af de svarende angav, at de ikke havde tilstrækkelig viden til trygt at kunne vælge epidural smertelindring. Dette resultat har vi beskrevet i artiklen. Vi har ikke spurgt om den fødende var velinformeret om metoden, men utryg ved den. Derfor kan vi heller ikke beskrive dette synspunkt i vores artikel.

Ved anvendelse af epidural smertelindring under fødsel kan det opnås, at mere end 90% er tilfredse med smertelindringen. Dette er velbeskrevet i flere lærerbøger og studier, se for eksempel [3]. Desuden har vi på fødeafdelingen på H:S Rigshospitalet tidligere gennemført en kvalitetskontrol med inklusion af 400 fødende med epidural smertelindring. Af disse 400 angav over 90% at de var tilfredse eller meget tilfredse med smertelindringen [4].

En del af kritikken går på, at vi ikke har inkluderet de fødende hurtigt nok. Det er et af de velkendte problemer ved forskning. I den ideelle forskningsverden kan man hurtigere inkludere patienter end i realiteten. Når et studie planlægges, ser det ud til, at mange kan indgå. Når studiet så skal gennemføres, er der mange, der ikke kan inkluderes af forskellige årsager. Dette gør også, at det materiale man får frem ikke altid udgør en matematisk korrekt repræsentativ del af helheden. Kun ved at foretage andre videnskabelige undersøgelser vil man kunne bekræfte eller afkræfte vore fund.

Med vores undersøgelse har vi bidraget til at diskussionen om fødendes smerteoplevelse, kendskab til epidural smertelindring og tilfredshed med smertelindringen kan beskrives med tal. Vi tillader os at afvise kritikken og vil fortsat hævde at vores undersøgelse er valid.


Referencer

  1. Wadland LP, Sveigaard A-LS, Jensen AG. Undersøgelse af fødendes smerteoplevelse, kendskab til epidural smertelindring og tilfredshed med smertelindringen. Ugeskr Læger 2003;165:4527-30.
  2. Mogensen TS. Fødselssmerter - et problem der burde være løst. Ugeskr Læger 2003;165:4511.
  3. Analgesic efficacy of intramuscular opioids versus epidural analgesia in labor. Int J Gynaecol Obstet 2003;83:19-27.
  4. Jensen AG, Kofoed K, Langhoff-Roos P et al. A quality control study on epidural infusion of ropivacaine 2 or 1 mg/ml with sufentanil 0,5 or 1 mikrogram/ml for labour analgesia. IMRAPT 2000;12:101.