Skip to main content

Tak for ovenstående debatindlæg, som giver anledning til følgende kommentarer:

Overskriften på debatindlægget, hvor det nævnes at allergi over for prydplanter fortrinsvis er et problem for gartnere, er, hvad angår Ficus benjamina (Fb) og Hedera helix (Hh), hvad originalartiklen tyder på - at problemet i den almene befolkning i Danmark er uafklaret, men næppe negligeabelt, som det antydes i debatindlægget. I vore nabolande skønnes hyppigheden af allergi over for Fb at ligge på linje med den mest almindelige svampeallergi (Cladosporium hebarum), ligesom Fb anføres som det mest relevante indendørs allergen efter husstøvmider og kæledyr [1, 2]. At det ikke kun er et problem for gartnere er beskrevet i flere artikler, hvori både atopikere og ikkeatopikere er blevet sensibiliseret og i nogle tilfælde har udviklet allergi efter kontakt med planterne på kontoret eller i hjemmet [2-5].

I debatindlægget anføres endvidere, at jeg på baggrund af undersøgelsens resultater anbefales at undgå at benytte Fb og Hh i offentlige kontorer og private hjem. Dette må være en misforståelse, idet de i diskussionsafsnittet citerede råd fra udenlandske forskere og egne overvejelser ikke kategorisk anbefaler at undgå planterne, men - 1. At de undgås i soveværelser, 2. At personer med allergi/atopi undgår planterne i eget hjem, 3. At de holdes støvfri, ligesom man evt. kan overveje at skifte til mindre allergene typer [4, 5]. Undersøgelsens originale resultater peger alene på en overhyppighed af allergiske og/eller toksisk irritative symptomer blandt gartnere, hvorfor en bredere undersøgelse med allergitest anbefales. At andre forskeres resultater anføres i diskussionsafsnittet, og at jeg gør mig nogle generelle overvejelser, er vel ikke blot naturligt men også nødvendigt.

Endelig nævnes i debatindlægget, at mange andre planter kan medføre overfølsomhed, og at problemet kan blive større, hvis man udskifter moderat sensibiliserende planter som Fb og Hh med kraftigere sensibiliserende planter. Og det er jo logik, men omfanget af problemet afhænger ikke blot af planternes allergene egenskaber men også af, hvor udbredt brugen af planterne er. Fb og Hh er netop særdeles hyppige i det offentlige rum og hos private. De i debatindlægget anførte påstande, om »fuldstændigt unuancerede og uunderbyggede anbefalinger, som ikke tager hensyn til eksisterende viden og skaber unødig bekymring i befolkningen og fører til unødvendige udgifter og falsk følelse af sikkerhed m.v.«, er ikke dokumenterede. Men der er behov for mere forskning på området i Danmark, da der savnes en viden om problemets omfang herhjemme og en efterprøvning af internationale forskningsresultater.


Referencer

  1. Axelsson IG, Johansson SG, Zetterstrom O. A new indoor allergen from a common non-flowering plant. Allergy 1987;42:604-11.
  2. Schenkelberger V, Freitag M, Altmeyer P: Ficus benjamina - the hidden allergen in the house. Hautarzt 1998;49:2-5.
  3. Bircher AJ, Langauer S, Levy F et al. The allergen of Ficus benjamina in house dust. Clin Exp Allergy 1995;25:228-33.
  4. Axelsson IGK: Allergy to Ficus benjamina (weeping fig) in nonatopic subjects. Allergy 1995;50:284-5.
  5. Schmid P, Stoger P, Wutrich B: Severe isolated allergy to Ficus benjamina after bedroom exposure. Allergy 1993;48:466-7.