Skip to main content

Trods klimaforandringer investerer læger fortsat milliarder i kul og olie

Pensionskassens bestyrelse bør udarbejde en plan for helt fossilfrie investeringer.
Morgenstemning over Mae Moh-kulkraftværket i Lampang, Thailand. Foto: Nirut Sangkeaw /Colourbox
Morgenstemning over Mae Moh-kulkraftværket i Lampang, Thailand. Foto: Nirut Sangkeaw /Colourbox

Jan-Helge Larsen, Johanne Rask, Ole Færgeman, Anna Roe Rasmussen, Charlotte Carina Holm-Hansen, Martin Lindhardt Nielsen & Karen Juul, 
Øjvind Lidegaard

2. apr. 2019
2 min.

Klimaforandringer forventes at blive en af de største trusler mod folkesundheden både på verdensplan og i EU [1]. Der var derfor stor interesse, da Lægernes Pension (LP) den 13. marts afholdt medlemsmøde om ansvarlige investeringer. LP har på dette punkt udviklet sig meget inden for de seneste år. I 2016 vedtog generalforsamlingen at slutte op om Parisaftalen [2]. Det har ført til en række justeringer i investeringsporteføljen. Senest har man ekskluderet BP og Exxon Mobil [2]. På mødet fremgik det imidlertid, at LP ikke planlægger at ophøre med at investere i fossilenergi, ud fra en betragtning om, at de fossile selskaber behøver kapital til omstilling. Man er villig til at vente tålmodigt, mens man forsøger at påvirke selskaberne gennem aktivt ejerskab. F.eks. har vi aktier i Shell, selv om det ifølge Shells årsberetning fra 2018 bestemt ikke er omstilling, der er i fokus, men øget produktion fra nye oliefelter, dybhavsboringer mv. [3]. Gennem lobbyvirksomhed har Shell desuden stor negativ indflydelse på klimapolitik [4].

Der er imidlertid et stigende politisk pres for hurtig omstilling til et fossilfrit samfund, og meget tyder på, at de folkelige krav om forandring kommer hurtigere, end nogen ventede – ligesom klimaforandringerne. Truslen om politisk regulering kan med kort varsel udhule de fossile brændslers værdi og gøre dem til dårlige investeringer. Og som læger har vi et medansvar for både folkesundheden og klimaet, som skades af den fossile industri.

De fossile investeringer udgør under 10% af LP's investeringer, og det er bestyrelsen og generalforsamlingen, der beslutter at justere aktieporteføljen. Sådanne justeringer foretager LP løbende i henhold til etiske retningslinjer, som er udstukket af dansk lovgivning, internationale konventioner og LP's generalforsamling. LP har haft uheldige erfaringer med brat afvikling af investering i tobaksindustrien. Den betød, at LP måtte frasælge aktier for over 1 mia. kroner i den samlede pulje, hvoraf investeringen i tobak udgjorde en meget lille del.

Vi vil med dette indlæg opfordre til, at generalforsamlingen pålægger bestyrelsen i LP til næste års generalforsamling at udarbejde forslag til en plan for, hvordan processen frem mod helt fossilfrie investeringer kommer til at se ud, så vi gennem vores pensioner undgår at bidrage mere end nødvendigt til klimakatastrofen. Som en begyndelse på en sådan definitiv afvikling bør vi i det mindste følge andre pensionsselskaber og ekskludere kul, som er det mest miljøbelastende fossile brændstof, eksempelvis ved at afvikle investeringer i firmaer med over 10% af deres omsætning baseret på udvinding af kul.

Referencer

LITTERATUR

  1. Lancet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30503045.

  2. https://www.lpb.dk/Pension-og-Forsikring/Afkast-og-Omkostninger/Ansvarlige-investeringer.

  3. https://www.shell.com/investors/financial-reporting/annual-publications/annual-reports-download-centre. 2018 Annual Report, s. 7.

  • 4. https://influencemap.org/report/Trade-Associations-and-their-Climate-Policy-Footprint-067f4e745c9920eb3dfaa5b637511634