Skip to main content

Tvivl om korrekte blodtryksmålinger med gængse anaeroidmanometre

Pens. overlæge, Anders Bruun Laursen
E-mail: aibl@mail.dk
Interessekonflikter: ingen

24. nov. 2014
7 min.

I 2011 købte jeg et Visumat automatisk anaeroidt blodtryksapparat (jeg ved ikke mere hvilken model) på apoteket. Ved sammenligning med blodtryksværdierne målt med et kviksølvmanometerapparat hos min praktiserende læge, viste det sig, at Visumat-værdierne konsekvent lå 10 mmHg højere i både systole og diastole.

Fakta

Fakta

I 2013 købte jeg – atter på apoteket – et Omron Model M6 Comfort automatisk anaeroidt blodtryksapparat. Igen lå de målte værdier 10 mmHg højere i både systole og diastole end målt med kviksølvmanometer.

Jeg henvendte mig herefter for ET år siden til Sundhedsstyrelsens Afdeling for Medicinsk Udstyr for at få afklaret, om jeg blot havde fået to uheldige manometre – eller om der er tale om en systematisk mangel på justering af anaeroidmanometrene over for kviksølvmanometre.

Desværre har EU forbudt salg af kviksølvblodtryksmanometre

Sundhedsstyrelsen har midlertid kun givet henholdende svar – bl.a. at man har været i kontakt med Omron og fået nye oplysninger. Sidst meddelte man mig den 31. juli 2014: »Vi afventer nu nogle mere konkrete input angående blodtryksapparater til hjemmebrug, så vi kan vurdere, hvordan vi mest hensigtsmæssigt kan komme videre med sagen«.

Sagen har meget store konsekvenser:

1. Blodtrykssygdommen og dens behandlingsindikation er fastlagt over for kviksølvmanometermålinger.

2. Det kunne synes, som om de anaeroide blodtryksmanometre måler 10 mmHg for højt i forhold til de kriterier for forhøjet blodtryk og blodtrykssygdommens behandling, der i sin tid blev fastlagt ved hjælp af kviksølvmanometre.

3. Hvis dette faktisk generelt eller udbredt er tilfældet, bliver a) alt for mange diagnosticerede som hypertonikere og b) alt for mange behandlet – og overbehandlet for forhøjet blodtryk.

4. Dette medfører i givet fald nedsat livskvalitet og svære bivirkninger for mange.

5. Evt. overbehandling af blodtrykssygdommen ville koste Sygesikringen og regionerne enorme summer.

Da jeg ikke har kunnet få svar fra Sundhedsstyrelse, beder jeg landets kolleger om at være opmærksomme på problemet og så vidt muligt altid få justeret de anaeroide blodtryksmålere over for kviksølvmanometer.

Det ville være vigtigt, at få afklaret, om problemet faktisk er generelt – eller om jeg blot har været uheldig i to tilfælde.