Tygning eller sødestoffer?
Tyggegummis effekt på tarmmotiliteten kan muligvis skyldes tilsætningsstoffer i tyggegummiet og ikke tygning af tyggegummiet per se.
Tyggegummis effekt på tarmmotiliteten kan muligvis skyldes tilsætningsstoffer i tyggegummiet og ikke tygning af tyggegummiet per se.
Jeg har med interesse læst statusartiklen ”Brug af tyggegummi fremmer tarmmotiliteten efter gynækologisk-obstetrisk kirurgi” i Ugeskrift for Læger 2016;178(11):1068-72 af Amirian & Gögenur.
Artiklen afsluttes med en anbefaling om at anvende tyggegummi rutinemæssigt postoperativt til gynækologisk-obstetriske patienter for at nedsætte tiden til første flatus og afføring. Det fremgår af artiklen, at der i alle studier er anvendt sukkerfrit tyggegummi, men ikke, hvilket sødestof der er anvendt i tyggegummiet i stedet for sukker. De hyppigst anvendte, kunstige sødestoffer i sukkerfrit tyggegummi er sukkeralkoholer (xylitol, sorbitol). Disse stoffer kan i højere doser medføre diarré. Enkelte personer kan dog få denne bivirkning selv ved lavere doser. Det er således muligt, at den konstaterede effekt på tarmmotiliteten skyldes tilsætningsstoffer i tyggegummiet og ikke tygning af tyggegummiet per se.
Fakta
Denne overvejelse, synes jeg, skulle have være medtaget i den ellers meget grundige statusartikel.