Det gør indtryk, når udviklingsdirektøren for Danmarks største medicinalvirksomhed, Novo Nordisk, i Ugeskrift for Læger (2013;175:1542-3) fortæller, at han kan begynde at mærke varmen fra en brændende dansk forskningsplatform. Jeg håber, at vores politikere læser med. Jeg håber, at de opfatter det som et . Peter Kristensen taler naturligt nok for sit eget område, insulinforskningen, men jeg kan på vegne af Danmarks mange tusind forskende læger bekræfte, at vi alle kan begynde at mærke varmen i dækket under vores fødder.
Det er ikke, fordi sundhedsforskningen i Danmark er blevet udsultet. Bevillingerne har ligget stabilt højt de seneste år på trods af krisen. Det må vi give vores politikere. Men vi lever i en ny virkelighed. De fremstormende lande i øst og syd har for længst set potentialet i sundhedsområdet som den store vækstskaber, hvad Danmark jo selv har ført bevis for, og de satser derfor massivt på området. At stå stille på et stabilt højt niveau indebærer derfor, at vi bliver overhalet. Flere af de lande, som vi konkurrerer med, bruger nu op mod dobbelt så meget på forskning, som vi gør. Hvis vi skal undgå den brændende platform, så skal vi både blive dygtigere med de penge, som vi har, og vi skal bruge en større del af samfundets indtjening på forskning.
Derfor undrer det, at de økonomiske vismænd i deres seneste anbefalinger peger på, at et begyndende råderum i økonomien de næste to år bør bruges på områder som plejesektoren. Naturligvis føler vi som læger med de gamle og syge i samfundet. Men skal vi også om nogle årtier have råd til en anstændig plejesektor (og sundhedsvæsen) så er vi nødt til at sikre, at vi ikke bliver udkonkurreret på de områder, der rummer fremtidens arbejdspladser. Den tidligere regering lancerede et meget løfterigt udspil: »Sund Vækst«, som den nuværende regering har tilsluttet sig. Regeringens eget vækstteam har for nylig advaret om, at der skal handles nu, hvis vi ikke skal falde bagud.
Og det nytter ikke, at vi venter på de nye supersygehuse. Det er meget løfterigt, at forskningen bliver så centralt placeret i det nye Rigshospitalet og Det Ny Universitetshospital i Aarhus. Vi hører noget lignende fra det nye OUH, hvor man næsten vil fordoble antallet af forskere. Men færdiggørelsen af disse kraftcentrer for fremtidens forskning ligger otte-ti år ude i fremtiden. Byggestarten på det nye OUH er lige blevet udskudt til 2015, og inden da risikerer vi, at platformen står i lys lue. Vi skal handle nu, og gerne i form af en national strategi med et solidt økonomisk skub. Men der er også mange ting, vi kan gøre for de penge, vi allerede har. Meget af det bunder i vores holdninger til forskning.
Det gælder ikke mindst en styrkelse af det privat-offentlige samarbejde om forskning, især den kliniske forskning. Der er alt for lidt prestige i det samarbejde for læger ansat på de danske hospitaler. Der er brug for en holdningsændring blandt forskerne, og der er brug for at ensrette og smidiggøre den assistance, man kan få til privat-offentlige projekter. Det må også snart være tiden at hylde de forskere, der samarbejder med industrien i stedet for den mistænkeliggørelse og jantelov, der har omgivet samarbejdet i mange år. Se dog at blive færdig med det regelsæt for samarbejdet, som nu har været på vej i halvandet år, så vi kan få ro om dette helt centrale samarbejdsområde.
Det skal også være meget lettere for danske sundhedsforskere at komme i gang med deres projekter, så de ikke skal fare fra Herodes til Pilatus for at få deres godkendelser. Sund Vækst lagde op til etableringen af én indgang til at få projekter godkendt. Kom dog videre. Det bør også være en prioriteret opgave for sundhedsvæsenet at fastholde og hjælpe talentfulde forskerspirer med deres karrierer. Vi har en overvældende produktion af ph.d.’ere, men vi har ikke nok post.doc.-stillinger eller deltidsstillinger til, at de kan forske videre.
Der er en række andre ting, vi kan gøre for, at vi kan blive dygtigere til at forske inden for de nuværende rammer, så vi ikke ryger ud af eliteindekset. Vi kan ikke leve med, at vi får et internationalt stempel som middelmådige. Vi kan i hvert fald ikke leve ret længe af det…
INTERESSEKONFLIKTER: Har siddet i et lønnet ekspertpanel ved samarbejde med Abbot, Novartis, Lilly og Amgen. Har holdt foredrag og modtaget vederlag fra Lilly og Amgen og har deltaget i videnskabeligt, ulønnet samarbejde om kliniske forsøg med Amgen, Lilly, MSD og Novartis. Udpeget som granskningsmand ved ENLI fra den 1. april 2011.